Wie helpt stichting Prakkie Hoofddorp aan geschikte ruimte

In 2019 hebben Ronald en Miranda “Prakkie Hoofddorp” opgericht om voedselverspilling tegen te gaan om zo mensen uit Haarlemmermeer te kunnen helpen, die door wat voor omstandigheden danook in financieel zwaar weer zijn geraakt. In april 2021 werd Prakkie een stichting.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting)

Het begon, zo vertelden Ronald en Miranda Dekker, allemaal met een pan soep waarvan een aardig portie overbleef en waarmee iemand blij kon worden gemaakt die maandelijks van een zeer laag budget moet rondkomen. Wellicht kent u die omstandigheden ook vanuit uw eigen woonomgeving. Buren die, dat mogen we wensen, sociaal betrokken zijn en van elkaar weten waar het financieel moeilijk zit.

Armoedegrens en voedselbanken

Nog altijd leven in Nederland zo’n 500.000 mensen onder de armoedegrens. In maart 2020 deden rond 160.000 mensen een beroep op een voedselbank, waarvan er diverse bestaan in Nederland. Ook corona heeft actueel een aandeel in de oorzaak. In de jaren 70 van de vorige eeuw werden de eerste voedselbanken in Amerika opgericht en in de jaren 80 werden die via Frankrijk ook geïntroduceerd in Europa.  Bron Wikipedia: In Nederland werd een van de eerste voedselbanken opgericht in 2002 door Sjaak en Clara Sies in Rotterdam. In 2006 werd besloten om een landelijke organisatie te vormen op basis van acht regio’s met acht regionale voedselbanken.

Stichting Prakkie

Soms komen alleenstaanden of gezinnen nét niet in aanmerking voor levensmiddelen via de voedselbank, en in sommige gevallen gaat dat om maar een paar euro teveel aan inkomen. Dat zijn natuurlijk bijzonder schrijnende situaties. In die gevallen probeert de stichting Prakkie te helpen. Kort na het initiatief van het delen van soepoverschot, kregen Ronald en Miranda van een instantie een hoeveelheid fruit aangeboden waarmee ze mensen konden helpen, en sindsdien zetten ze zich gepassioneerd in voor hulp aan een categorie die dus nét buiten de boot valt als het gaat om gebruik van de voedselbank. In het openingsfilmpje vertelt Ronald om hoeveel mensen het gaat in Haarlemmermeer.

Wanneer iemand gebruik wil maken van een bestaande voedselbank, wordt door de gemeente waar men woont een normberekening gemaakt. Afhankelijk van de gezinssamenstelling en het gezinsinkomen van de aanvrager mag men een beroep doen op de voedselbank, wanneer het maandelijks te besteden bedrag voor eten en drinken onder het normbedrag ligt dat voor de betreffende gezinssamenstelling van toepassing is. Voorbeeld: Voor een gezin met 2 kinderen is dat normbedrag vanaf 1 januari 2022 € 450,- per maand. Is het inkomen dat voor eten en drinken overblijft na aftrek van vaste lasten zoals huur etc, minder is dan die € 450,- per maand, dan kan dat gezin met 2 kinderen gebruik maken van de voedselbank.

Woning vol kratten

Ronald en Miranda leven sindsdien in hun woning aan de Birkholm 88 te Hoofddorp, gevuld vol kratten met levensmiddelen. Soms is de bank in de woonkamer tijdelijk buiten gebruik en de eettafel is al geruime tijd niet gebruikt om een maaltijd te nuttigen (hieronder de gang vol kratten)  Op zoek naar vaste externe ruimte

Hoewel Ronald en Miranda zich door deze krappe woonomstandigheden niet uit het veld laten slaan en hun hulp onveranderd en met veel liefde voortzetten, zouden ze natuurlijk heel blij zijn met een vaste ruimte elders, van waaruit ze de levensmiddelen kunnen aanreiken aan financieel gedupeerden uit Haarlemmermeer. Hierbij daarom een oproep aan de lezers van dit artikel: Wie helpt de stichting Prakkie aan een geschikte ruimte? Het mooiste zou zijn wanneer een locatie wordt gevonden, waar bezoekers enige privacy genieten bij het afhalen van de voedselpakketten. Schaamte vormt nog altijd een barrière waar het gaat om het gebruik te moeten maken van voedselhulp. Een geschikte bestelbus staat ook op het verlanglijstje van de stichting. Nu wordt hun personenauto gebruikt waar de achterbanken uit zijn verwijderd om goederen te kunnen vervoeren. (Bekijk en beluister ook het filmpje) Recent is een tijdelijke oplossing gecreëerd door een tent achter de woning te plaatsen, vanwaar de goederen worden uitgereikt. Aan de voorzijde van de woning aan de Birkholm 88 staat een grote kunststof bak, waarin mensen die willen helpen boodschappen kunnen doneren!  Ook aan menstruatie-artikelen en bijvoorbeeld incontinentie-beschermingsmiddelen bestaat veelvuldig behoefte. Ook donaties van die artikelen worden (Always) zeer op prijs gesteld.Nog enkele afbeeldingen van de recente situatie in huis….U ziet, het is regelmatig hink-stap-sprong

LID WORDEN VAN PRAKKIE OP FACEBOOK

Om gebruik te kunnen maken van hulp dienen belangstellenden lid te worden van de Facebookpagina van Prakkie. In het openingsfilmpje wordt dat extra uitgelegd door Miranda. Hieronder staan de website-links naar de diverse internetsites.

FACEBOOK stichting PRAKKIE

WEBSITE PRAKKIE (met QR-code voor donaties) Klik op HOME) 

Home

Filmpje 22 december 2021 waarin donateurs van harte worden bedankt !!!

Cookieinstellingen