Gemeente Haarlemmermeer gaat Mediterraan Draaigatje te lijf

Foto: Unsplash

De naam klinkt koddig: mediterraan draaigatje. Maar deze invasieve en schadelijke miersoort kun je maar beter niet in je huis, kas, tuin of in je openbare ruimte hebben. Helaas is In Haarlemmermeer het schadelijke insect al opgedoken namelijk in kassencomplexen in het zuiden van Rijsenhout en in een deel van Graan voor Visch.

(bron: Gemeente Haarlemmermeer)

De gemeente wil het liefst vóór de lente van 2022 in actie komen tegen het draaigatje. Maar vast staat nu al dat het niet bij een eenmalige actie kan blijven. Er is een meerjarenplan nodig en ook de kosten moeten in beeld worden gebracht. Gevreesd wordt dat de bestrijding in de papieren gaat lopen.

Achterwerk
Dat de mier ondanks de grote overlast die hij veroorzaakt zo’n grappige naam heeft, komt doordat hij zijn achterwerk omhoog duwt en daarmee bijtende stofjes in de rondte slingert als hij zich bedreigd voelt.

Dat het exotische insect voorkomt in Nederland – want ook in Rotterdam, Wageningen en in Alphen aan den Rijn wint het draaigatje terrein – heeft te maken met de opwarming van de aarde. Als tussenstation dienen tuincentra. Ze komen mee naar huis en tuin aan de onderkant van daar gedane aankopen.

Tandpasta
Een kolonie kan één meter breed en tien meter lang zijn. Een ervaringsdeskundige in Alphen aan den Rijn sprak onlangs in dagblad Trouw van zich snel verplaatsende olievlekken. De mieren doorzoeken het hele huis naar alles wat eetbaar is. Dat is inclusief tandpasta. “Ze klimmen op je en bijten.”

Door toedoen van de draaigatjes kunnen straten en betegelde tuinen verzakken en ze maken kratervormige zandhopen.

Lokaasbehandeling
Dat de mier voorkomt in Rijsenhout en in Graan voor Visch is bekend door meldingen. Het CDA stelde vragen maar het antwoord liet even op zich wachten want het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) had flink wat tijd nodig voor zijn onderzoeksrapport over de nieuwkomer.

Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden. Een lokaasbehandeling met gel heeft de voorkeur maar voor 2022 het Rijk heeft voor deze methode om het draaigatje te bestrijden nog geen vrijstelling verleend.

Meerlanden heeft onlangs een proef gedaan met bestrijding met stoom in het openbaar gebied in Graan voor Visch.

Lente
Het rapport van KAD bevat nog niet alle antwoorden. Welke methode is nu geschikt voor welke situatie, is zo’n onbeantwoorde vraag. Ook moet op basis van jurisprudentie worden uitgezocht in hoeverre de eigenaren van de percelen aangesproken kunnen worden.

Maar alleen maar wachten op meer duidelijkheid, is hoogst onverstandig. Daarom wil de gemeente in maart/april beginnen met de bestrijding om te voorkomen dat de mierenkolonies uitbreiden. Het draaigatje wordt namelijk in de lente weer actief.

Cookieinstellingen