Oogstacties door het heel land

Foto: St MEERgroen

Franke van der Laan, de Klimaatburgemeester Haarlemmermeer vertelt: Deze periode van het jaar doen we weinig anders dan boompjes verzamelen. Overal in het land komen er mensen in beweging om mee te doen. Al 4.000 mensen hebben zich als vrijwilliger ingeschreven!

Op sommige dagen zijn er 6 oogstacties tegelijkertijd bezig. De meeste van deze nieuwe mensen hebben wat meer ervaring nodig voor ze zelfstandig door kunnen gaan. Daarom werken we nu in een groot deel van het land om in die behoefte te voorzien.

Deze week was er een oogstdag in Zoetermeer, 1 in het Landal Park bij Zwolle, 2 in Heemstede en 1 in Aalsmeer. Dat leverde elke dag tussen de 1.000 en 2.500 boompjes op. En naast het oogsten van boompjes komen er ook plantacties op gang. De meeste bomenbestellers planten ze zelf, maar van een paar grote willen we graag een succes maken en helpen we zelf mee. Eén van die projecten is de Weespersluiswijk in de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden.

Daar mogen we na 3 ha vorig jaar, nu 7 ha bos aanleggen. Wanneer zich dan een bedrijf meldt met 30 mensen die willen helpen is de keuze snel gemaakt. Dus deze week hebben we daar 4.500 boompjes gebracht waarvan er 3.700 zijn geplant. Op 11 december is de volgende plantdag. Daar liggen nu al weer 2.500 boompje voor klaar. Zo komen we wel aan 50.000 stuks voor 1 april.
‘Ik betaal toch belasting’

Met onze natuuracties proberen we de samenleving te mobiliseren om er samen iets moois van te maken. Het begint een beetje te lukken, maar 4.000 vrijwilligers is nog steeds geen 10-50 % van de samenleving. En dat heb je wel nodig. De meeste mensen lijken te denken: ik betaal belasting en laat de overheid het maar allemaal regelen. Dat is lekker makkelijk geredeneerd maar met ellenlange kabinetsformaties, doorgeschoten bureaucratie en problemen als het Groningse gas en de toeslagenaffaire is het inmiddels wel duidelijk dat de overheid steeds machtelozer wordt om sturing te geven aan wat er nodig is. Met die ‘ik betaal toch belasting’ gedachte gaan we de klimaatcrisis en de tig andere problemen, die het gevolg zijn van het feit dat we als mensheid een rupsje nooit genoeg zijn, niet oplossen. Iedereen die een toekomstperspectief voor zichzelf en zijn kinderen wil, van meer dan een jaar of 10- 15, zou ik toch willen uitnodigen om mee te gaan doen om er samen iets moois en leuks van te maken. Je zult ontdekken dat het buitengewoon leuk en voldoening scheppend is om de handen uit de mouwen te steken. In de buitenlucht boompjes verzamelen en planten is het ultieme Corona uitje; je maakt terreinen mooi, draagt bij aan de toekomst, bouwt maximale weerstand op en verbrand heel veel calorieën. In sportschool MEERGroen kan dat allemaal gratis en 7 dagen in de week!

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.
Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu

 

Cookieinstellingen