Burgemeester bezoekt de helden in het ziekenhuis!

Burgemeester Marianne Schuurmans in gesprek in het Spaarne Gasthuis
Burgemeester Marianne Schuurmans in gesprek in het Spaarne Gasthuis
Foto: Gemeente Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER – Burgemeester Marianne Schuurmans bezocht het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Omdat het Spaarne Gasthuis in Haarlem is ingericht voor coronapatiënten, is de reguliere zorg ondergebracht in Hoofddorp. Hierbij het verslag van het bezoek.

Burgemeester Marianne Schuurmans:

“In het gesprek met de voorzitter van de raad van bestuur, Prof. dr. Ivo van Schaik kwam onder andere naar voren dat er steeds gesproken wordt over de druk op de IC-capaciteit. Maar het hele zorgsysteem staat onder druk. In de ziekenhuizen liggen veel mensen die naar huis zouden kunnen, als er genoeg thuiszorg was en de huisartsen niet overbelast zouden zijn. Mensen die naar een verpleegtehuis zouden kunnen, wanneer die niet overbelast zouden zijn en vooral wanneer de ziektekostenverzekeringen deze beweging van ziekenhuis naar verpleegtehuis zouden financieren.

Uit de gesprekken met verpleegkundigen bleek dat ze het moeilijk vinden te merken dat de steun nu veel minder is. Terwijl zij in het eerste jaar van de coronapandemie nog zo gewaardeerd werden, met veel aandacht voor hun zware taak en steun uit de maatschappij. Veel mensen geloven niet wat er in het ziekenhuis gebeurt, dat mensen daar ernstig ziek liggen, doodgaan door corona. Waren het vorig jaar nog oudere mensen, nu liggen er veel jongere patiënten met ernstige klachten.

Er zou meer aandacht moeten zijn voor de mensen die van de Intensive Care (IC) naar een verpleegafdeling gaan. Mensen die na drie weken IC geen kracht meer hebben om zelf een glaasje water naar hun mond te brengen om te drinken. Geen kracht meer hebben in hun spieren. Mensen die soms een jaar nodig hebben om weer te herstellen. Die via een intensief revalidatietraject weer een beetje normaal kunnen leven. Dat er mensen zijn die het na een opname op de IC op de verpleegafdeling nog heel zwaar hebben en na een paar weken alsnog overlijden.

Deze patiënten hebben extra ondersteuning nodig. Letterlijk en figuurlijk en dat kost veel tijd en energie van de verpleegkundigen. Ik sprak een medewerker, die in het Spaarne Gasthuis als leerling opgeleid was en vorige week haar diploma had gehaald. Vandaag was ze voor het eerst als afgestudeerd verpleegkundige op dezelfde afdeling weer aan het werk. Ze vindt de sfeer in het ziekenhuis, de onderlinge samenwerking en collegialiteit, de patiënten en de uitdagingen, erg leuk en dat was voor haar reden om in de zorg te gaan werken!

Ik sprak met twee verpleegkundigen die respectievelijk 36 en 40 jaar in het ziekenhuis werken. Ze hebben het erg naar hun zin, maar voelen wel dat het andere tijden zijn. Niet alleen de stress omdat ze niet weten wat er op hen afkomt, of de zwarte scenario’s aanbreken en wat dat gaat doen met hun werk. Maar ze spreken in het ziekenhuis maar ook privé met mensen die corona niet serieus nemen en dat is erg moeilijk.

We kwamen tot de conclusie dat de pers meer aandacht zou moeten schenken aan wat er in ziekenhuizen gebeurt, maar ook aan de druk op de ambulante zorg. Dat geeft meer inzicht in de gevolgen van corona. Er wordt veel over de mensen in de zorg gesproken, maar ik hoop dat programma’s als Op1, Nieuwsuur, maar ook M en Eva Jinek weer meer met de zorgverleners gaan praten. Met de mensen aan het bed.

Mij gaf dit bezoek het beeld van gepassioneerde zorgverleners, met hart voor hun patiënten, die met liefde in de zorg werken. Ik ben hen zeer dankbaar voor hun inzet!”

Cookieinstellingen