Afstand op de arbeidsmarkt overbruggen: deelnemers werkervaringstraject ontvangen praktijkverklaring

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Het niet voor iedereen even makkelijk om een baan te vinden. Voor sommigen is dat lastig omdat ze met bepaalde problemen kampen. Zoals het hebben van een lichamelijke of psychische aandoening. Iemand kan bijvoorbeeld slechthorend zijn, een spierziekte hebben of chronisch vermoeid zijn. Maar er kunnen ook andere uitdagingen zijn waardoor iemand lastig aan werk komt. Doordat iemand al heel lang werkloos is, een trauma heeft opgelopen of verslaafd is geweest.

Bij sommige van deze mensen, met een afstand tot de arbeidsmarkt, spelen er zelfs meerdere problemen tegelijk. Voor hen is het extra moeilijk om aan werk te komen. Omdat gemeente Haarlemmermeer en AM match ook deze mensen aan een baan willen helpen, is vorig jaar een project gestart waarbij werkervaringsplekken worden geboden. De kandidaten doen maximaal 6 maanden werkervaring op waarbij ze intensief worden begeleid op de werkvloer. Naast het opdoen van werkervaring krijgen deelnemers ook de kans om een passende opleiding te volgen. Hiermee kunnen ze een praktijkverklaring of een certificaat halen waarvoor wordt samengewerkt met het ROC.

Drie deelnemers aan het werkervaringstraject kregen op vrijdag 12 november hun praktijkverklaringen uitgereikt door wethouder Johan Rip (Werk & Inkomen). Zij deden 6 maanden lang (met een onderbreking van 3 maanden vanwege corona) werkervaring op onder leiding van een erkende leermeester bij RataPlan. Alle drie rondden in die periode ook de praktijkopleiding Assistent Verkoop op MBO-niveau af.

Overhandigen certificaat
Wethouder Rip: “Met deze werkervaringsplekken bieden we inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om te ervaren hoe voelt om op een echte werkvloer mee te draaien. Door de combinatie van werkervaring en opleiding met certificaat helpen we de kandidaten om meer motivatie en zelfvertrouwen te krijgen. Zo helpen we ze goed voorbereid op weg naar een betaalde baan.”

Cookieinstellingen