Slopen is een feestje in Zwanenburg

Foto: Gem. Haarlemmermeer

Soms is slopen een feestje en wil een bestuurder graag “de eerste klap” uitdelen. Zoals in Zwanenburg waar wethouder Marjolein Steffens-van de Water binnenkort het officiële startsein voor de sloop van de oude mavo aan de Dennenlaan geeft.

Bron: gemeente Haarlemmermeer

Op deze plek komen 17 koopappartementen. Voor het zo ver is, moet er nog heel wat water door de Ringvaart. Maar de gemeente is erop gebrand om nog voor de jaarwisseling de oude mavo uit de weg te ruimen.

Deze plek is uitgegroeid tot een verzamelplaats voor “chillende jeugd”, weet de gemeentelijke  projectmanager gebiedsontwikkeling Saliha Azouagh. Dat gaat gepaard met overlast, vandalisme en gevaarlijke situaties. “Je moet er niet aan denken dat er rond Oud en Nieuw iets gebeurt met vuurwerk en brandstichting. “Het nieuwe dorpshuis plus de nieuwe sporthal staan er maar een klein stukje vandaan.”

Vleermuizen

Behalve een aantal jongeren houden zich in en rond het voormalige schoolgebouw ook vleermuizen op. Niets ten nadele van deze beschermde diertjes, maar ze vormen in bouwkundig opzicht een vertragende factor.  Nu er een vleermuizenpaal geplaatst is en speciale kastjes in de bomen  zijn opgehangen en er dus alternatieve huisvesting voor de vleermuizen is, is de weg vrij voor de eerst klap van wethouder Steffens. Die gaat ze uitdelen onder begeleiding van de Zwanenburgse aannemer Van Leeuwen. “Het is zeker leuk dat het een lokale ondernemer is maar dat is niet de reden dat hij deze klus doet, hij heeft gewoon de aanbesteding gewonnen, hij legde de beste prijs op tafel. Net als bij de sloop van het voormalige dorpshuis De Olm, ook die aanbesteding trok hij naar zich toe.”

Metamorfose

De sloop is wat wethouder Steffens betreft niet alleen een klein feestje omdat het probleem met de vleermuizen en de chillende jeugd is opgelost maar ook omdat zij als wethouder van Hart van Zwanenburg nog eens het belang van dit gelijknamige project wil benadrukken. Met een nieuwe sporthal en een nieuw dorpshuis erbij, een nieuw dorpsplein, een nieuwe verhuisde supermarkt (Lidl) en de 17 koopappartementen op de plek van de oude mavo en nog eens 17 sociale huurwoningen bij de brandweerkazerne op steenworp afstand,plus de herinrichting van de Dennenlaan, ondergaat het centrum van Zwanenburg een metamorfose die zijn weerga niet kent en die door velen voor onmogelijk werd gehouden.

Geen hek om Zwanenburg

Het is een gewenste ontwikkeling al valt er hier en daar toch nog wel wat kritiek te beluisteren. Over die 17 koopappartementen bijvoorbeeld. Waarom dat ook geen sociale huurwoningen zijn en waarom de woningen niet alle ten goede komen aan de Zwanenburgers. Saliha Azouagh: “Om met de laatste vraag te beginnen: je kunt geen hek om Zwanenburg zetten. En dus ook geen woningen exclusief voor Zwanenburgers bouwen. Over de koopappartementen: vergeet niet dat daar óók vraag naar is, ook van Zwanenburgers. Daar komt nog bij dat de 17 sociale huurwoningen, die minder opleveren, gebouwd kunnen worden mede dankzij die koopwoningen. Alléén sociale huurwoningen bouwen, betekent rode cijfers in de grondexploitatie.”

Bouwtijd

De eerste paal van de woningen kan over een jaar worden geslagen, hoopt Salia Azouagh. De bouwtijd is doorgaans zo’n anderhalf jaar. “Voordat we zover zijn moet eerst het bestemmingsplan vastgesteld worden door de gemeenteraad. De verwachting is eind dit jaar, begin 2022.”

Cookieinstellingen