B.J.Thomas, zanger ‘Raindrops Keep Fallin’ On My Head’ overleden

Gisteren is de Amerikaanse zanger B.J. (Billy Joe) Thomas is overleden aan longkanker.  Hij was vooral bekend door zijn hit Raindrops Keep Fallin’ On My Head, de soundtrack van de speelfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid met Paul Newman en Robert Redford. Het werd gezien als de grote doorbraak van Thomas, die hij misschien wel te danken had aan een misrekening van collega Ray Stevens.

(Tekst: Wim Meijer / bronnen: o.a.Wikipedia)

Het is inmiddels ruim 51 jaar geleden, dat de Amerikaanse countryzanger B. J. Thomas in 1970 de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met het door Hal David en Burt Bacharach geschreven nummer ‘Raindrops Keep Fallin’ On My Head’. Een toevaltreffer voor Thomas, want eigenlijk was het de bedoeling van Bacharach geweest dat Ray Stevens het nummer zou opnemen. Deze bedankte echter voor het nummer, omdat die meer brood zag in Kris Kristofferson’s ‘Sunday Morning Coming Down’.

Op de juiste plek…
Het is soms een kwestie van op de juiste plek zijn op het juiste moment. Dat is ook precies wat B.J.Thomas zegt over het feit dat hij werd uitverkoren om de legendarische compositie van Burt Bacharach op zijn repertoire te mogen bijschrijven. Thomas stond primair bekend als countryzanger, en had in de voorgaande jaren net naam gemaakt in Amerika, eerst met een cover van Hank Williams’ ‘I’m So Lonesome I Could Cry’ en in 1968 met het nummer ‘Hooked on a Feeling’, waarvan meer dan een miljoen singles werden verkocht.

Meer jazz dan country
Op zich liet het imago van de countryster zich prima liet combineren met Butch Cassidy and the Sundance Kid, de filmklassieker met Paul Newman en Robert Redford in de hoofdrollen. De muziek van Burt Bacharach had echter meer een jazzy dan een country-sound. Dat mocht niet verhinderen dat het voor B.J.Thomas de grootste hit uit zijn loopbaan zou worden. Vanaf begin januari 1970 nam hij met Burt Bacharach’s ‘regenbui’ vier weken lang de eerste plaats van de Billboard Hot 100 in beslag en bezorgde de componist zijn eerste ‘millionseller’..

Vier oscars
Met de film ging het niet minder succesvol. De productie die met een budget van 6 miljoen dollar tot stand kwam bracht ruim 100 miljoen dollar op aan opbrengsten voor 20th Century Fox en veroverde 4 oscars, waaronder een voor ‘Raindrops keep Falling on my Head’ als ‘Best Song From A Motion Picture’. Al met al dus een typisch geval van ‘Na regen komt zonneschijn’.

En wat Ray Stevens betreft: Hij haalde in 1969 een 55e plaats in de Billboard Hot 100 met zijn ‘Sunday Morning Coming Down’. Op zich niets mis mee, maar het afwijzen van Bacharach’s ‘regenbui’ moet hem toch wel eens een slapeloze nacht hebben bezorgd.

Cookieinstellingen