Met de pont van Noord- naar Zuid-Holland

Het is echt waar, je kunt met de pont van Noord- naar Zuid-Holland. Te voet, per fiets en zelfs met de auto. De overtocht duurt minder dan twee minuten, afhankelijk van de drukte op de Ringvaart.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff

Zet koers naar ‘Buitenkaag’ en wacht bij de verkeerslichten richting oost totdat u de pont op kunt…Je krijgt er onmiddellijk het watersport-gevoel en verlangen naar de lente en zomer…Eenmaal aan de overkant van de Ringvaart belandde ik in een oase van rust. Het pittoreske Kaag-eiland, anders druk bezocht door natuur- horeca- en watersportliefhebbers en nu zo ‘verlaten’, behalve als het gaat om de bewoners natuurlijk. Maar ook de bewoners trof ik nauwelijks buiten. U begrijpt het inmiddels, na de overvaart per pont bent u op een eiland en dat is voor nu even alles wat u van Zuid Holland kunt zien. Maar dat is danook wel de moeite waard. Je kunt er ook op jacht -tijdens het jachtseizoen- maar niet ‘op jacht’ als jager. Schipper is het juiste woord, want het Kaageiland is rijk aan diverse jachtbouwers. Met jachtseizoen bedoel ik dan natuurlijk het ‘watersport (vaar) seizoen’ Ik huur er nog weleens een sloep bij Hoogenboom. Huur je die voor een dag, dan vaar je met gemak binnen een dag naar Leiden en weer terug. (foto hieronder de fa Hoogenboom: Voor uitvergroting klik op alle onderstaande foto’s)Hieronder 2018 huursloep Hoogenboom (R) aangemeerd in Leiden….

Maar de luxe jachten die op de 170 jaar oude werf van Feadship op de Kaag worden gebouwd kunnen in lengte variëren van 70 tot maximaal 100 meter! Vandaag op het Kaag-eiland beslist geen ‘jachtig’ bestaan.Een blik op de prachtige plassen verschaft de nodige rust. Mooi zo net voor kerst….vrede op aarde…. In 1967 organiseerde ik een auto-rally door de Haarlemmermeer en ook het Kaag-eiland maakte deel uit van de rally-route. Voor een koffiepauze kwamen de deelnemers bij de bekende horecazaak Het Kompas op de Kaag. Hoe ‘eenzaam’ ligt het er vandaag bij… (hieronder)Ik ontmoette destijds in het Kompas acteur Lou Geels (Bromsnor in de serie Swiebertje) die op het Kaag-eiland woonde. Ook Joop Doderer (Swiebertje himself) woonde er, maar die heb ik helaas nooit ontmoet. Alle horeca-locaties toonden nu helaas eenzaam en verlaten…. Ik ontdekte ook het pittoreske pand ‘Stal’…Ik besloot wat foto’s in die omgeving te maken en dat trok de aandacht van pastoor Kees van Lent. Hij kwam naar me toe en vroeg of ik de beeldentuin en ‘Stal’ kende. Kees verraste me met een kleine rondleiding (Hieronder bezinningscentrum Stal) Kees is een aimabele persoonlijkheid, die me ook het bezinningscentrum aan de binnenzijde liet zien. Dat centrum was vanwege de coronamaatregelen gesloten, maar niet voor mij vandaag….Pastoor Kees van Lent is de grondlegger van bezinningscentrum Stal. Hieronder het interieur Tegenover dit centrum ligt een tuin met basaltbeelden uit de Eifel. ‘Het woord Zonneklaar in de tekst op onderstaand bord is een vergissing’, lacht de pastoor. ‘Dat moet zonnejaar zijn. Maar we vonden het grappig en lieten het staan’ Hier een link naar de STAL op de KAAG met veel informatie over deze prachtige locatie en de omgeving daarvan, waar je nog echt een gast bent. Te gast voelde ik me zeker, ondanks dat ‘Stal’ gesloten was. Je kunt er normaliter ook trouwen, vergaderen en bijvoorbeeld een familiedag organiseren. Helaas vanwege de corona-lockdown nu even niet. Maar houd het in gedachten, want deze locatie op de Kaag is echt de moeite waard….Ik kan niet wachten tot de nare corona-pandemie achter ons ligt en de Kaag weer zal bruisen! Dank u wel pastoor van Lent voor de attente rondleiding…. Ook een labyrint maakt deel uit van de bezienswaardigheden… Terug per pont naar Noord-Holland kunt u in Buitenkaag meteen ook even het kerkje aldaar bewonderen…

Cookieinstellingen