Wat een feest: het is vandaag Wereld Chocoladedag!

Vandaag kun je zo gek niet denken of het is van chocolade
Vandaag kun je zo gek niet denken of het is van chocolade
Foto: Pixabay

Hoe zou de wereld eruit zien zonder chocolade? Maar even niet aan denken, of… vandaag eigenlijk dus juist wel! Vandaag is het namelijk Wereld Chocoladedag.

(tekst: Wim Meijer)

Alles waarvan we normaal vinden dat het eigenlijk niet kan vanwege de overvloed aan calorieën en de mogelijk negatieve effecten op onze gezondheid, gooien we vandaag overboord en we vergrijpen ons aan alles waarin zich maar sporen van cacao bevinden.

Wat dacht je van chocohagel bij het ontbijt, een smakelijke brownie bij de koffie of (nog beter) chocolademelk, ’s middags een doos Belgische bonbons bij de thee en in de avond heerlijk genieten van een chocoladefondue eventueel compleet met chocoladefontein.

Chocoladefontein ideale caloriebom (foto: Pixabay)

Dat je in de week na Wereld Chocoladedag wellicht iets frequenter de sportschool moet bezoeken is niet helemaal denkbeeldig, want ja, inderdaad, chocolade bevat aardig wat calorieën. Maar liefst 545 per 100 gram.

Niet ongezond, hoewel…
Overigens betekent dit zeker niet dat chocolade per definitie ongezond is. Het tegendeel is zelfs waar, met die kanttekening dat ’t wel met mate moet worden genuttigd. Welnu, die ‘mate’ blijkt in de praktijk ‘mateloos’ lastig. Want het eerste stukje chocolade nodigt meestal uit tot veel meer stukjes. Maar toch… in de basis is chocolade niet ongezond. En dat heeft alles te maken met  de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen. Alleen… dat effect wordt al bereikt bij een gebruik van pakweg zo’n 20 gram chocolade per dag, en bij gebruik van meer winnen al snel de negatieve effecten van het gebruik van dit ‘bruine goud’. Kortom: weer een illusie armer!

Hoe gezond is chocolade? (foto’s: Pixabay)

Elf kilo per persoon
Maar goed, even genoeg gepraat in ‘grammen’. De praktijk is immers dat het gebruik van chocolade wereldwijd zich beter in kilo’s laat vertalen. Wat zeg ik? In tonnen! Ga maar na: de wereldproductie cacao ligt jaarlijks op maar liefst zo’n 4 miljoen ton!
Kijken we naar de bekende chocoladeproducerende landen zoals Zwitserland en Belgie dan zien we dat daar jaarlijks ongeveer 11 kilo chocolade per persoon wordt gegeten. Dan doen we het in Nederland nog rustig aan. Wij komen ongeveer op de helft, en zitten met die 5,5 kilo per hoofd van de bevolking op het gemiddelde voor Europa.

(foto: Pixabay)

Chocoladekunst
Dat chocolade niet alleen de smaakpapillen stimuleert maar ook de creativiteit mag blijken uit het feit dat inmiddels iedere zichzelf respecterende wereldstad wel zijn eigen chocolademuseum heeft met de  nodige kunstwerken, en ook buiten die musea volop chocoladekunst wordt bedreven.

Groot: Museu de la Xocolata
Het bekendste chocolademuseum in Europa is het Museu de la Xocolata  in Barcelona. Het museum, dat in 2000 werd opgericht, bevat een groot aantal chocoladefiguren, zowel in de tijdelijke exposities als in de vaste collectie. Belangrijke werken in het museum zijn de replica van de Pietà van Michelangelo die al meer dan 30 jaar oud is, de wagen van Ben Hur en de gorilla Sneeuwvlokje, een chocoladefiguur van 30 kilo. In de zaal voor tijdelijke exposities organiseert het museum elk jaar een internationale chocoladefiguren wedstrijd voor professionals uit de hele wereld.

Groter: World Chocolate Wonderland
Dat het nog grootser en indrukwekkender kan dat bewees men in 2013 in Shanghai waar de expositie ‘World Chocolate Wonderland’ werd gehouden, een tentoonstelling met indrukwekkende kunstwerken van alle soorten en kleuren chocolade, verspreid over een oppervlakte van twintigduizend vierkante meter. Een van de meest opvallende kunstwerken was de replica van het beroemde Terracotta Leger, dat was opgebouwd uit 500 levensgrote chocoladefiguren. In totaal werd er in de expositie ruim tachtigduizend kilo chocolade verwerkt.

Het grootst: Reep van 13000 kilo
In december fabriceerede chocolatier Frits van Noppen uit Ridderkerk in de Onderzeebootloods in Rotterdam een wereldrecordpoging gevestigd met de grootste chocoladereep: een meesterwerk in chocola van 26,8 meter lang is en 14,3 meter hoog. Totaal dus 383,4 m² met een gewicht van 13.000 kilo en met de afbeelding van het nieuwe schip van de organisatie Mercy Ships, waarvoor Van Noppen aandacht vraagt. De verkoop van onderdelen van het kunstwerk heeft tot nu toe al meer dan 500.000 euro opgeleverd voor het goede doel. Met dit geld krijgen duizenden mensen in Afrika medische zorg.

Het duurst: Frrrozen Haute Chocolate
Dat men ook bij de consumptie van chocolade soms erg ver gaat mag blijken uit het ultieme toetje van het exclusieve restaurant Serendipity 3 in New York. De ‘Frrrozen Haute Chocolate’ is volgens het Guinness World Record Book het duurste dessert ooit. Het wordt bereid met de 28 beste cacaosoorten en afgewerkt met goud en La Madeline au Truffle van Knipschildt Chocolatier. De bijbehorende coupe en lepel zijn gemaakt van puur goud en afgewerkt met diamanten. Prijs van dit dessert: $ 25.000,-

Tandpasta
Mocht je denken dat je na het aanschouwen en nuttigen van chocolade wel toe zult zijn aan een tandartsbezoekje dan kan ik je geruststellen. Wetenschappers van de Universiteit van Tulane en van de Universiteit van Osaka hebben bewezen dat chocolade goed is voor tanden en kiezen. Het blijkt dat de antibacteriële elementen in pure chocolade efficiënter zijn in de strijd tegen gaatjes dan de fluor in tandpasta. Een probleem is echter wel dat de meeste chocoladeproducten boordevol met suiker zitten. Ik zou dus nog maar even wachten voordat ik mijn elektrische tandenborstel op Marktplaats zet.

Cookieinstellingen