Schiphol kan volgend jaar meer vliegtuigen aan met ‘slim’ landingssysteem

Foto: Wim Meijer Fotografie

SCHIPHOL – Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gaat volgend jaar een ‘slim’ landingssysteem op Schiphol in gebruik nemen waardoor meer vliegtuigen in kortere tijd achterelkaar kunnen landen.

(bron: NH Nieuws)

Met het ‘Intelligent Approach’-systeem hoeven verkeersleiders zich niet meer te houden aan de strikte vaste afstandsregels voor naderende vliegtuigen, maar kunnen aan de hand van nieuwe berekeningen, ook met harde wind en storm, meer vliegverkeer afhandelen.

Met het ‘Intelligent Approach’-systeem worden vliegtuigen met een vaste tijdsinterval van elkaar gescheiden, in plaats van de afstandsregels. Positief voor omwonenden, zegt een woordvoerster van LVNL tegen NH Nieuws, want zo kunnen meer vliegtuigen worden afgehandeld op de twee hoofdlandingsbanen en kunnen banen die voor meer overlast zorgen vaker worden ontzien.

Al in gebruik op Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle
Het systeem, ontwikkeld door de Britse luchtverkeersleiding, NATS, wordt al sinds 2015 op Londen Heathrow ingezet. Heathrow handelt onder normale omstandigheden iets minder vluchten af dan Schiphol, maar met een stuk minder start- en landingsbanen. Londen Heathrow heeft er twee, Schiphol zes. In 2019 telde Heathrow 476.000 vliegbewegingen, Schiphol had er 497.000. Ook in Parijs Charles de Gaulle wordt het systeem gebruikt.

Toch perspectief voor groei
Ondanks dat de vliegbewegingen én passagiersaantallen door de coronacrisis kelderden, houdt Schiphol alsnog vast aan de aangekondigde groei. Ook in de Ontwerp-luchtvaartnota, die na de corona-uitbraak werd gepresenteerd, staat dat Schiphol tot 540.000 vliegbewegingen kan groeien, mits de hinder voor de omgeving afneemt. Volgens NATS is hun naderingssysteem een duurzame oplossing die tegelijkertijd perspectief biedt voor groei op Schiphol.

Hieronder de uitleg over het ‘slimme’ landingssysteem

De woordvoerster benadrukt dat het systeem niet in gebruik wordt genomen om verdere groei van Schiphol mogelijk te maken.

Klik HIER om verder te lezen bij mediapartner NH Nieuws.

Cookieinstellingen