Gemeente zet volgende stap bij ontwikkeling innovatieve en circulaire wijk Lincolnpark

Foto: Wim Meijer Fotografie

De gemeente Haarlemmermeer is bezig om met verschillende partijen en bewoners ten zuiden van Hoofddorp de nieuwe wijk Lincolnpark te gaan vormgeven. Volgens de gemeente staat daarbij duurzaamheid, circulariteit en innovatie hierbij voorop. Zo wil de gemeente de nieuwe wijk klimaatbestendig, energieneutraal en circulair maken. De verschillende partijen waar de gemeente mee werkt kunnen hier innovatieve concepten realiseren die voldoen aan de brede projectdoelstellingen.

(bewerkt persbericht Gemeente Haarlemmermeer)

Tussen Hoofdvaart, bedrijventerrein De President en de Bennebroekerweg

De nieuwe wijk ligt tussen Hoofdvaart, bedrijventerrein De President en de Bennebroekerweg. Hier wil de gemeente ongeveer 800 woningen laten bouwen, maar ook een wijkcentrum, winkels en andere voorzieningen en voortgezet onderwijs met een sporthal. De gemeente gaat na of er meer woningen in het gebied passen. In de openbare buitenruimte komen speelplekken, groen en water. Eerder zijn al 225 sociale huurwoningen van Eigen Haard opgeleverd. Lincolnpark is onderdeel van De Parken.

Vriendelijk

,,Lincolnpark is een hele interessante ontwikkeling”, zegt wethouder woningbouw Jurgen Nobel. Volgens hem is het bijzonder dat dit met marktpartijen en ook met (toekomstige) bewoners wordt ontwikkeld. ,,Hier woon of werk je niet alleen, maar woon je in een community. Bewoners zullen meerdere voorzieningen samen gaan delen zoals gemeenschappelijk groen en deelauto’s”, zegt de wethouder.

Verschillende type

Er komen woningen voor verschillende doelgroepen. ,,Toekomstige bewoners krijgen in Lincolnpark de mogelijkheid om gezamenlijk woningbouwprojecten te starten wat de onderlinge verbondenheid versterkt. Ook komen er senioren- of zorgwoningen. Het wordt een wijk waar verschillende type woningen worden gebouwd, van jong tot oud, alleenstaand en gezin, van alles wat”, zegt Nobel.

Flexibel

Het project wordt voor de gemeente een pilot voor een duurzame en circulaire gebiedsontwikkeling. Daarbij kijkt de gemeente niet alleen naar bijvoorbeeld energie, maar ook naar circulaire materialen, klimaatadaptieve inrichting, biodiversiteit, sociale aspecten en flexibele gebouwen. Die zijn in principe geschikt te maken voor meerdere functies. Zonder ingrijpende verbouwingen kunnen ze anders worden ingedeeld en gebruikt.

Per deelgebied ontwikkelt

Vanwege het bijzondere karakter wordt Lincolnpark per deelgebied ontwikkeld. De gemeente heeft Studioninedots in samenwerking met de bureaus Karres en Brands en Merosch geselecteerd om het stedenbouwkundige plan uit te werken. Dit betreft de hoofdstructuur met de wegen, het groen en het water. Binnen de bouwvelden is er ruimte voor verschillende innovatieve concepten van marktpartijen. Na besluitvorming in de gemeenteraad (medio september) start de ontwikkeling van Lincolnpark vanaf 2021.

Cookieinstellingen