Wethouder Ruigrok doet klemmend beroep op minister Van Engelshoven

Foto: Wim Meijer Fotografie

Wethouder Marja Ruigrok doet samen met gedeputeerde Zita Pels en 46 bestuurders van alle Noord-Hollandse gemeenten een klemmend beroep op minister Ingrid Van Engelshoven om gezamenlijk de Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden. De algemene steunmaatregelen die al ingesteld zijn door het kabinet, zijn niet voldoende.

Gezamenlijk signaal

,,Ik vind het ontzettend belangrijk dat we gezamenlijk dit signaal afgeven aan de minister. We moeten snel handelen om ervoor te zorgen dat we niet veranderen in een cultureel droogland”, zegt Ruigrok. Daarom ondertekende ze de brief die is verstuurd aan minister van Engelshoven.

Nadrukkelijk een plek krijgen

,,Cultuur op lokaal en regionaal niveau moet nadrukkelijk een plek krijgen in de toekomstige steunmaatregelen en het kabinet moet nu alles op alles zetten om de culturele sector te redden, we kunnen het niet alleen als gemeente en provincie”, zegt de wethouder.

Belangrijke voorziening

,,Regionale cultuur klinkt voor sommigen misschien wat minder belangrijk dan bijvoorbeeld de Nationale Opera, maar let wel: Het Cultuurgebouw maakt jaarlijks zo’n 1,1 miljoen bezoekers blij: bibliotheekleden, cultuurcursisten en theater- en concertbezoekers, uiteraard uit heel Haarlemmermeer, maar ook uit de wijde omgeving. Dat is dus een ongelofelijk belangrijke voorziening voor veel mensen!“ , zegt directeur Arjen Davidse van het Cultuurgebouw.

Van groot maatschappelijk en economisch belang

In hun brief wijzen de bestuurders er op dat de culturele sector in Noord-Holland van groot maatschappelijk en economisch belang is. De helft van de totale culturele infrastructuur van ons land bevindt zich in Noord-Holland. De maatregelen die zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus hebben een grote impact op de culturele sector.

Omzetverlies

Het totale verwachte omzetverlies tussen maart en juni is berekend op 500 miljoen euro. Volgens wethouder Ruigrok raakt het omvallen van de cultuur ook andere sectoren rondom culturele instellingen ,,Veel mensen gaan af en toe naar een voorstelling, optreden of genieten van een uitje. Maar wanneer je bedenkt dat daar nog veel meer mensen van afhankelijke zijn zoals beveiligers, (geluids)technici, horeca, schoonmakers etc. realiseer je je pas goed hoe rampzalig deze crisis specifiek uitpakt voor deze sector”, zegt de wethouder.

Steunpakket

Het steunpakket van het Rijk richt zich op de grote instellingen met nationale en internationale bekendheid. Regionale theaters, musea en podia komen hier niet voor in aanmerking en zijn daardoor afhankelijk van subsidies van gemeenten en provincies. Het redden van culturele instellingen rust nu voornamelijk op hun schouders. Ruigrok: “De gemeente Haarlemmermeer heeft al een aantal maatregelen genomen om de sector te steunen. We maken afspraken over huren, subsidieregelingen worden aangepast en we denken hard mee over hoe de podia en de stoelen weer zo snel mogelijk gevuld raken. Een samenleving kan niet zonder cultuur”

Cookieinstellingen