Gemeente doet oproep aan ondernemers om nog vóór 1 juni een aanvraag te doen voor de Tozo

De gemeente Haarlemmermeer doet een oproep aan ondernemers die nog geen gebruik hebben gemaakt van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) dat nog te doen voor 1 juni. De regeling is in het leven geroepen tijdens de coronacrisis voor zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers.

(bewerkt persbericht Gemeente Haarlemmermeer)

Voorwaarden

Ondernemers die voldoen aan de voorwaarden kunnen vanuit de Tozo regeling een aanvraag doen voor inkomensondersteuning of een lening voor bedrijfskapitaal. Beide vormen aanvragen mag ook. De inkomensondersteuning geldt voor maximaal 3 aaneengesloten maanden. Het ontvangen bedrag hoeft niet terug te worden betaald, tenzij achteraf blijkt dat de aanvrager er geen recht op had. Ondernemers kunnen ook aanspraak maken op een lening voor bedrijfskapitaal. De lening bedraagt maximaal € 10.157 (tegen 2% rente) en moet vanaf 1 januari 2021 binnen 3 jaar worden terugbetaald.

Merendeel is uitbetaald

Bij de gemeente Haarlemmermeer zijn inmiddels zo’n 3000 aanvragen voor inkomensondersteuning binnengekomen waarvan het merendeel is uitbetaald. Ook zijn er meer dan 260 leningen aangevraagd die nu in behandeling zijn.

Oproep

Via de gemeente doet wethouder Johan Rip van onder meer Werk & Inkomen en Ondernemerschap een dringende oproep aan ondernemers. ,,De Tozo is een landelijke regeling en wij hebben als gemeente niet de vrijheid om zelf de termijn te verlengen. Daarom mogen we aanvragen die na 31 mei binnenkomen niet in behandeling nemen. Daarom: Heeft u echt financiële ondersteuning nodig? Doe uw aanvraag dan voor 1 juni!”, zegt Rip in een persbericht van de gemeente.

Uitbreiding Tozo: grenswerkers en AOW’ers

Het kabinet heeft de Tozo onlangs verder uitgebreid. Zo kunnen ook zelfstandigen die de AOW-leeftijd bereikt hebben een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Daarnaast is de Tozo nu beschikbaar voor zogenaamde grenswerkers. Dat betekent dat zelfstandig ondernemers die in Nederland wonen maar een bedrijf in de EU, EER of Zwitserland hebben inkomensondersteuning vanuit de Tozo kunnen aanvragen.

Ondernemers in het buitenland

Ondernemers die in het buitenland wonen maar een bedrijf in Nederland hebben en hier sociale premies afdragen kunnen vanaf 18 mei een lening voor bedrijfskapitaal vanuit de Tozo aanvragen. De gemeente Maastricht voert dit onderdeel van de Tozo uit voor heel Nederland.

Tozo Aanvragen

Tozo kan worden aangevraagd via de website van de gemeente. Hierop staan ook de voorwaarden waaraan aanvragers moeten voldoen en op welke andere (landelijke) regelingen ondernemers mogelijk aanspraak kunnen maken. Zelfstandigen die nog geen gebruik hebben gemaakt van Tozo en de ondersteuning wel nodig hebben, moeten hun aanvraag vóór 1 juni a.s. indienen.

Cookieinstellingen