Energiebesparende maatregelen nog nooit zo eenvoudig in Haarlemmermeer

Foto: Wim Meijer Fotografie

De energiebesparende maatregelen zijn volgens de gemeente Haarlemmermeer nog nooit zo eenvoudig geweest als nu. Zo kunnen woningeigenaren in Haarlemmermeer in de loop van dit jaar bij de gemeente terecht voor het aanschaffen van radiatorfolie, tochtstrips en led-lampen. Met een tegoedbon kunnen zij deze energiebesparende producten aanschaffen. Daarmee kunnen ze energie en geld besparen. Voor huur- en koopwoningen komt er een proef met een wijkaanpak om het energieverbruik te verminderen.

(bewerkt persbericht gemeente Haarlemmermeer)

Subsidie

De gemeente krijgt voor de uitvoering van de plannen ruim een miljoen euro ter beschikking vanuit de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Deze subsidie riep het Rijk in het leven om woningeigenaren te helpen bij het energiezuinig maken van hun woningen.

Plan uitwerken

,,Met de subsidie zetten we acties op om woningeigenaren met producten, advies en gezamenlijke inkoopacties op weg te helpen”, zegt verantwoordelijk wethouder Jurgen Nobel met Energietransitie en Woningbouw in zijn portefeuille. Het gaat volgens hem hierbij ook om eenvoudige maatregelen zoals radiatorfolie en tochtstrips die zorgen voor een comfortabeler woning en het energieverbruik verminderen. ,,We vinden het belangrijk dat onze inwoners hier zelf achter staan en zelf die stappen zetten in plaats van dat de overheid bepaalt wat ze moeten doen”, zegt de wethouder. Vanwege de coronacrisis kan de planning nog wijzigen.

Advies

Huiseigenaren kunnen naast energiebesparingsmiddelen ook advies krijgen over maatregelen zoals dak-, raam- en gevelisolatie. Opnieuw komen er inkoopacties voor maatregelen, bijvoorbeeld voor isolatie en zonnepanelen.

Minder CO2

Het doel van de woningverduurzaming is het verminderen van de CO2-uitstoot, want in 2050 wil Haarlemmermeer CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat we vanaf dat moment geen fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas meer gebruiken.

Uitvoering

De tegoedbonnen voor energiebesparende maatregelen zijn voor alle huiseigenaren in de gemeente, dus zowel grondgebonden woningen en appartementeigenaren. De gemeente voert de energiebesparingsactie uit met onder meer NMCX, Centrum voor Duurzaamheid, Energiebank Haarlemmermeer en Winst uit je Woning. Met deze partijen werkt de gemeente al jaren samen.

Wijkaanpak

Om vaart te maken met energiebesparing is er in de loop van het jaar het project ‘STAP IN!’. Dat wordt gehouden in de wijken Graan voor Visch, Bornholm en Pax (Hoofddorp) en Linquenda (Nieuw-Vennep) voor zowel huur- en koopwoningen. Werkt het, dan gaat de gemeente na of deze aanpak naar andere wijken en kernen van de gemeente kan worden uitgebreid.

SlimWonen-app

Via een SlimWonen-app krijgen wijkbewoners stapsgewijs hulp met besparen op hun energierekening. Dankzij een koppeling met de slimme meter laat de app zien hoeveel euro de gebruiker per dag uitgeeft aan energie. En hoe zich het verbruik verhoudt tot het verbruik van buurtbewoners. Daarnaast geeft de app energietips die goed zijn voor de portemonnee.

Informatie

Meer informatie over nieuwe energie is te vinden op de speciale webpagina van de gemeente Haarlemmermeer over nieuwe energie

Cookieinstellingen