Verschillende scholen uit regio doen mee aan voorrondes Op Weg Naar Het Lagerhuis

Foto: BNN VARA

Voor de tweeëntwintigste keer gaat omroep BNNVARA’s scholieren-debatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ organiseren waar verschillende scholen uit de regio mee gaan doen. Doel van de debatcompetitie is om te zoeken naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Voor Haarlemmermeer doen het Haarlemmermeer Lyceum Dalton en het Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig mee. Beide scholen komen uit Hoofddorp.

(bewerkt persbericht BNNVARA)

Beste debatschool van Nederland

Door heel Nederland doen verschillende middelbare scholen uit alle provincies mee om te strijden voor de titel van beste debatschool van Nederland. De voorrondes in Noord-Holland vinden plaats op woensdag 26 februari en vrijdag 13 maart vanaf 10.15 uur.

Prikkelende stellingen

Volgens Het Debatcentrum die de debatcompetitie mede organiseert buigen de jonge debaters zich over prikkelende stellingen. Voor de provincie Noord-Holland zullen de scholen in debat gaan aan de hand van de volgende stellingen:

  • Stelling 1:
    Er moet een quotum komen voor meer vrouwelijke bestuurders: wethouders, gedeputeerden, burgemeesters of commissarissen van de Koning.
  • Stelling 2:
    Verkeersvoorlichting aan scholieren leidt tot veiliger gedrag in het verkeer.
  • Stelling 3:
    De provincie moet soepeler zijn in het toestaan van woningbouw in landelijk gebieden en de natuur rondom steden en dorpen.

De landelijke stellingen zullen onder andere gaan over drugsgebruik onder jongeren, de rol van ouders bij seksuele voorlichting en de Europese ‘Green deal’. Alle onderwerpen zijn te vinden op de website van ‘Op Weg Naar Het Lagerhuis‘.

Het ontstaan van Op weg naar het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

Cookieinstellingen