KLM stopt na weekend met vliegen naar China; BuZa scherpt reisadvies voor China verder aan

Foto: Wim Meijer Fotografie

Mocht je, ondanks alle berichtgeving de afgelopen periode rondom het coronavirus, toch van plan zijn geweest om naar China af te reizen, dan lijkt ’t er toch steeds meer op om van dat voornemen af te zien

(bron: ANP)

Zo heef luchtvaartmaatschappij KLM bekendgemaakt na het weekeind te stoppen  met haar vluchten naar China. De opschorting van de vluchten duurt zeker tot en met volgende week zondag. In totaal gaat het om 25 retourvluchten die komende week niet doorgaan.

KLM reageert met de beslissing op adviezen van nationale en internationale instanties als de WHO en loopt vooruit op een verwachte aanscherping van die adviezen. Het bedrijf neemt contact op met klanten die door de beslissing hun reis niet door zien gaan.

Vluchten van KLM die zondag naar Peking en Shanghai vertrekken, worden nog wel gewoon uitgevoerd. Die worden gebruikt om reizigers die nu in China zijn terug te laten reizen.

De beslissing van KLM komt enkele uren na een soortgelijke beslissing van zustermaatschappij Air France. Een dag eerder besloot KLM al de vluchten naar drie Chinese steden op te schorten en minder vluchten uit te voeren naar Shanghai. Dat was echter vooral ingegeven door het feit dat er minder boekingen waren voor de vluchten.

BuZa scherpt reisadvies voor China verder aan
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China verder aangescherpt. Aangeraden wordt de provincie Hubei, waar de stad Wuhan ligt, helemaal te mijden. Voor de rest van China luidt het advies: reis er alleen heen indien noodzakelijk.

Wuhan geldt als het epicentrum van het nieuwe coronavirus. Buitenlandse Zaken meldt dat China vergaande maatregelen heeft genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Daardoor ligt het openbare leven in China zo goed als stil. “U kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet over de weg, met de trein en door de lucht in- of uitreizen”, aldus het ministerie.

De Chinese overheid raadt volgens BuZa iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. “Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten.” De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet. Nederlanders die zich nog in Hubei bevinden wordt geadviseerd telefonisch contact op te nemen met de ambassade.

Inmiddels zijn 170 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) buigt zich donderdag over het uitroepen van een internationale noodsituatie. Mocht het Wuhan-virus de zogenoemde PHEIC-status krijgen, is het de zesde keer dat de WHO op deze manier alarm slaat.

Cookieinstellingen