Neste levert duurzame vliegtuigbrandstof aan KLM voor vluchten vanaf Schiphol

Foto: Wim Meijer Fotografie

De KLM gaat de duurzame vliegtuigbrandstof (sustainable aviation fuel, SAF) van Neste gebruiken voor vluchten vanaf luchthaven Schiphol. Volgens Neste vermindert de CO2-uitstoot tot 80% ten opzichte van fossiele kerosine.

(bewerkte press release van Neste)

Kookolie

Neste maakt de duurzame brandstof van gebruikte kookolie. Het is de eerste keer dat de brandstof wordt geleverd via de bestaande infrastructuur op Schiphol. Daarmee is deze aankoop de volgende stap in het gebruik van duurzame brandstof. Bovendien sluit de leverancier zich aan bij het KLM Corporate BioFuel Programma (KCBP). Op die manier vermindert het bedrijf de CO2-uitstoot van haar eigen zakenreizen op KLM-vluchten met 100%.

Effectieve manieren

,,Het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof is op dit moment een van de meest effectieve manieren om de CO2-uitstoot in de luchtvaartindustrie te verminderen. Mede dankzij de bedrijven die deelnemen aan het KLM Corporate BioFuel Programma hebben we deze aankoop kunnen doen. De aankoop geeft een verdere impuls aan de consistente productie van SAF”, zegt president-directeur van KLM Pieter Elbers over het gebruik van de duurzame brandstof.

Trots

Bij Neste zijn ze trots om met deze duurzame vliegtuigbrandstof KLM te helpen met het realiseren van hun ambitieuze doelstellingen op het gebied van emissiereductie. ,,Door samen te werken met de voorlopers in de luchtvaart, en onze klanten steeds meer hernieuwbare vliegtuigbrandstof aan te bieden, dragen we bij aan een duurzamere toekomst. Ook ben ik blij om aan te kondigen dat we zijn toegetreden tot het KCBP, waardoor we onze eigen CO2-uitstoot in de luchtvaart verminderen,” zegt president en CEO Peter Vanacker van Neste.

Een duurzame primeur op Amsterdam Airport Schiphol

Volgens Neste wordt SAF gemengd met fossiele brandstof en is volledig gecertificeerd volgens kwaliteits- en veiligheidseisen door de erkende standaardisatieorganisatie voor vliegtuigbrandstof (ASTM). Het mengsel wordt geleverd aan de luchthaven Schiphol en is als drop-in brandstof volledig inzetbaar middels de bestaande brandstofinfrastructuur, pijpleiding, opslag en hydrantsysteem. Door de vermindering van de CO2-emissie in de toeleveringsketen draagt duurzame vliegtuigbrandstof bij aan een lagere CO2-uitstoot bij vertrekkende vluchten vanuit Amsterdam.

Afval- en reststoffen

KLM koopt naar eigen zeggen alleen duurzame vliegtuigbrandstoffen die geproduceerd zijn op basis van afval- en reststoffen die de CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen en geen negatieve invloed hebben op de voedselproductie of het milieu. De duurzaamheid van de keten wordt gewaarborgd door certificeringen van het International Sustainability and Carbon Certification Plus (ISCC+) en de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB).

Bestaande aanbod

Volgens het luchtvaartbedrijf is het een toevoeging op het bestaande aanbod uit Los Angeles. Samen vormen ze het aanbod om de periode te overbruggen naar de opening van de SAF-productiefabriek die in 2022 in Delfzijl, Nederland, zal worden gebouwd. Deze fabriek, die door KLM samen wordt ontwikkeld met industriƫle partners, levert jaarlijks 75.000 ton duurzame vliegtuigbrandstof aan KLM.

Directe emissiereductie met duurzame vliegtuigbrandstof

Neste’s duurzame vliegtuigbrandstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare afval- en restgrondstoffen. Over de hele levenscyclus, inclusief de impact van de logistiek, heeft duurzame vliegtuigbrandstof tot 80% minder koolstofemissie in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof. Na vermenging met fossiele vliegtuigbrandstof sluit de SAF volledig aan op de bestaande vliegtuigmotortechnologie en brandstofdistributie en -infrastructuur.

Jaarlijkse capaciteit

In de VS en Europa bedraagt de jaarlijkse capaciteit van het bedrijf voor hernieuwbare vliegtuigbrandstof momenteel 100.000 ton. Met verdere uitbreiding van de productie zal Neste de capaciteit hebben om tegen 2022 wereldwijd meer dan 1 miljoen ton hernieuwbare vliegtuigbrandstof te produceren.

Cookieinstellingen