Algae Innovations winnaar SHARE Award 2019

Algae Innovations heeft de SHARE Award 2019 gewonnen. De award is een blijk van erkenning voor het bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. Wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) heeft de prijs, bestaande uit een award en een SHARE Boost-lunch met founders, vanmiddag uitgereikt.

(persbericht Gemeente Haarlemmermeer)

Sterker wordend bewustzijn

De jury vindt dat het bedrijf innovatie en productie goed combineert en een goed voorbeeld is van een steeds sterker wordend bewustzijn. Veranderingen op economisch terrein kunnen direct in verbinding staan met biologische en duurzame oplossingen. Ook vindt de jury dat Algae Innovations doorzettingsvermogen toont in een behoudende markt die door grote chemieconcerns wordt gedomineerd. Het bedrijf kan een game changer worden voor biologische gewasbescherming en zo de weerbaarheid van de bodem verbeteren en bijdragen aan behoud van natuurlijk kapitaal.

Algen

Algae Innovations heeft, met cofinanciering van Meermaker, twee algenbassins draaien in een voormalige kwekerij in Rijsenhout. Deze kwekerij stond daarvoor lange tijd leeg. Algen kennen verschillende nuttige toepassingen, bijvoorbeeld als biologisch gewasbeschermingsmiddel, in de cosmetica en voedingsmiddelen. We eten vis vanwege de voedingswaarde die erin zit, omdat zij algen eten. De vis kan worden overgeslagen door algen direct te eten. Algen leggen bovendien veel meer CO2 vast dan de meeste andere planten.

Pionieren

Als biotechnologische onderneming is Algae Innovations al een aantal jaren aan het pionieren. Het bedrijf zet met name in op biologische gewasbescherming. Kwekers uit de regio testen en/of gebruiken het rijke voedingsmiddel om hun gewassen beter te laten groeien. Vele testen zijn al gedaan met gewassen als uien, tomaten, aardbeien en sierbloemen. In alle gevallen verbeteren de opbrengsten na gebruik van de algen.

Proef

Momenteel loopt er een proef bij een bloemenkweker in de Duin- en Bollenstreek. Deze regio grenst aan Haarlemmermeer en heeft een belangrijke opgave. In het kader van de ‘Vitale teelt 2030’ wil het bedrijf binnen 10 jaar zonder bestrijdingsmiddelen werken. AIgae verkent nu of hun natuurlijke gewasbescherming daaraan een bijdrage kan leveren.

SHARE Award

De SHARE Award 2019 is een onderscheiding van de SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer. Eerdere winnaars zijn the Waste Transformers, Rigo Verffabriek, Joost Valk Architectuur, Nijssen Recycling, de Miscanthusgroep,Park 20|20 en SHELL THiocrETE. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol op positieve wijze bij aan ontwikkelingen in Haarlemmermeer.

Samenstelling jury

De jury bestaat uit de SHARE-founders Age Vermeer (Dura Vermeer), Mart Pfeiffer (Rabobank Regio Schiphol), Frans van der Beek (SADC), Denise Pronk (Schiphol Group), Laurens Schenk (Schenk Makelaars) en wethouder Marja Ruigrok (gemeente Haarlemmermeer).

 

Cookieinstellingen