Gemeente wil prioriteit geven aan technisch onderwijs in Haarlemmermeer

Foto: Pixabay
De gemeente Haarlemmermeer wil prioriteit gaan geven op het gebied van technisch onderwijs omdat het aantal leerlingen in deze tak terugloopt. Volgens de gemeente zitten de klassen niet vol en hebben sommige scholen en opleidingscentra al een aantal opleidingen moeten sluiten.

Vergrijzend personeelsbestand

Op InforMeer laat de gemeente weten dat de aanwas van nieuw technisch personeel vastloopt terwijl het personeelsbestand in de technische sector bezig is te vergrijzen. Het tekort aan technisch personeel groeit juist door dit probleem. Om die redenen is er eind september de bijeenkomst Techniekmeesters 2019. Tijdens Techniekmeesters zijn onderwijsinstellingen, technische bedrijven en de gemeente bij elkaar gekomen om samen op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen.

Belangrijke plaats

De gemeente Haarlemmermeer stelt dat techniek een heel belangrijke plaats inneemt in zowel de samenleving als economie. De gemeente volgt daarmee het landelijk beleid, want in Haarlemmermeer hebben bijna 11.000 mensen een technische baan. De gemeente verwacht dat het aantal banen in de sector komende jaren zal gaan toenemen en geeft om die redenen prioriteit aan technisch onderwijs.

Technische mensen loopt terug

De gemeente ziet daarbij tegelijkertijd het aantal beschikbare mensen dat technisch is opgeleid steeds verder teruglopen. Dat gebeurt vooral in de regio Amsterdam. waarbij gemiddeld minstens zes technische vacatures open staan tegenover iedere sollicitant.

Samenbrengen

Volgens Haarlemmermeer is het juist daarom belangrijk om het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid samen te brengen en op die manier het tekort aan technisch personeel proberen op te lossen. Verantwoordelijk wethouder Ap Reinders wil met die samenwerking op de arbeidsmarkt aangaan pakken. ,,Zo willen we meer leerlingen enthousiasmeren voor werken in de techniek. We willen hen begeleiden bij de eerste stappen van een loopbaan in deze mooie sector, onder meer door stages en leerwerkplekkenā€¯, zegt de wethouder via InforMeer.

Het volledige verhaal is ook te lezen op InforMeer

Foto: jpj2000nl Pixabay

Cookieinstellingen