77 inschrijvingen voor pachtgronden

Met de openbare inschrijving heeft de gemeente Haarlemmermeer in totaal maar liefst 77 inschrijvingen gekregen. De openbare inschrijving voor de verpachting van agrarische gronden voor 2020 en verder heeft van 1 juli tot 1 september opengestaan. Het college van de gemeente Haarlemmermeer wil met de openbare inschrijving vooral een marktconforme, openbare en transparante toewijzing van pachtgronden.

Toekomstige ruimtelijke ontwikkeling

Het gaat om gronden die in het verleden door de gemeente zijn aangekocht met het oog op toekomstige ruimtelijke ontwikkeling. De afgelopen jaren zijn alle gronden per jaar en tegen een vaste prijs verpacht. Door de nieuwe manier van verpachten is de pachtprijs per hectare gestegen. De gemiddeld geboden pachtprijs is uitgekomen op € 1.513, – euro per hectare. Dat betekent een financiële verbetering van de pachtinkomsten van 68 procent op jaarbasis. De langere pachtperiode vermindert ook het administratief beheer bij zowel de gemeente als de agrariërs.

Strategische gronden

“We willen een verdere professionalisering van het beheer van de strategische gronden. Het doel is daarbij om het financieel tekort op deze gronden terug te brengen en het administratief beheer te optimaliseren”, zegt wethouder Ruimtelijke Ordening Mariëtte Sedee. De 28 partijen die hebben ingeschreven en aan de criteria voldeden komen, op één na, allemaal uit Haarlemmermeer.

Participatietraject

Het pachtbeleid van college heeft eerder geleid tot de nodige discussies en vooral als het gaat om het participatietraject. Vooral de kritische reactie van voorzitter Ton van Schie van de LTO Noord afdeling Haarlemmermeer over dit traject is aanleiding geweest om de nodige vragen te stellen over het onderwerp. Van Schie heeft de reacties destijds gegeven in het Haarlems Dagblad.

Cookieinstellingen