Haarlemmermeer start al met ‘slimme verkeerslichten’

Foto: PxHere

Haarlemmermeer begint al met de ‘slimme verkeerslichten’. Daarmee loopt de gemeente voor op als het gaat om de uitrol van deze verkeerslichten.

(bron: NH Nieuws)

Uitgekozen

Om de verkeerslichten al uit te proberen heeft de Provincie Noord-Holland de N205 uitgekozen. ,,De N205 is het slimste stuk weg”, zegt gedeputeerde Elisabeth Post. Volgens de gedeputeerde zorgt het voor een betere doorstroming van het verkeer.

Veranderd

De ‘stoplichten’ zijn veranderd in ‘slimme verkeerslichten’. De lichten kunnen de auto’s al van 500 meter afstand waarnemen en vervolgens daar al rekening mee houden. Immers hoe meer auto’s er uit een bepaalde richting komen, hoe langer het licht op groen blijft staan. Zelfs de automobilist kan meekijken hoe lang het slimme verkeerslicht op rood blijft staan.

Detectielus

Nu reageren de verkeerslichten op de zogenaamde ‘detectielus’ die in het asfalt liggen en reageren als er verkeer op staat of overheen rijdt. De ‘slimme verkeerslichten’ reageren op een app of sensor in de auto. Daardoor reageert een verkeerslicht sneller omdat die van een grotere afstand het verkeer ziet aankomen. De installatie scant de omgeving, terwijl de automobilist naar het verkeerslicht kijkt.

App

Iemand die de juiste app op zijn smartphone heeft staan, kan daarop zien hoe lang de lichten naar verwachting op groen of rood blijven staan. De automobilist kan daarop anticiperen. De verkeerslichten reageren op de app zodat deze het verschillende verkeer kan zien. de auto’s, maar ook fietsers en voetgangers, zien. De detectielussen blijven gewoon in gebruik, omdat de fabrikanten nog niet alle auto’s op de weg heeft voorzien van de juiste software. Dat geldt ook voor de app.

Voorrang geven

De ‘slimme verkeerslichten’ zijn ook een uitkomst voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer of vrachtverkeer. De wegbeheerder kan op die manier voorrang geven op een kruising, wat de doorstroming van het verkeer weer kan bevorderen. De N205 in de gemeente Haarlemmermeer is voorlopig een proeftuin, maar het is de bedoeling dat ze in heel Nederland komen te staan.

Cookieinstellingen