Burgemeester Marianne Schuurmans kan aan het werk

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

De nieuwe burgemeester Marianne Schuurmans kan aan het werk. Bij haar installatie als nieuwe burgemeester heeft Schuurmans meerdere malen Schiphol genoemd. Ook als het gaat om de nabije toekomst en de groei van 500.000 vluchten naar 540.000 vluchten. Volgens Schuurmans moet dat zorgvuldig gaan gebeuren.

Tweede termijn

Schuurmans is bezig met haar tweede termijn als burgemeester in de gemeente Lingewaal als de vacature voor het ambt in de gemeente Haarlemmermeer vrijkomt en daarop solliciteert. De reden is dat Schuurmans zoals zij het zelf zegt het ‘een fantastische gemeente vindt om daar burgemeester van te mogen zijn’. Schuurmans volgt waarnemend burgemeester Onno Hoes op die anderhalf jaar burgemeester van Haarlemmermeer is geweest.

Schiphol

Rode draad bij de installatie is de luchthaven Schiphol. Bij de installatie krijgt de nieuwe burgemeester uit de monden van de de burgemeesters van Haarlem en Uithoorn, de Commissaris van de Koning, de voorzitter van de vertrouwenscommissie en wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer wel iets te horen over de luchthaven. Het moment is ook wel heel opmerkelijk, want het gebeurt precies na een week waarbij minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur bekendmaakt om Schiphol vanaf 2021 de ruimte geeft om te groeien.

Verdeeldheid

Dat besluit heeft bij de omliggende gemeenten van de luchthaven tot verdeeldheid geleid. Vanuit de buurgemeenten Aalsmeer, Uithoorn en Amstelveen klinken niet alleen de stemmen van de inwoners, ook de bestuurders laten zich horen en hebben laten weten niet blij te zijn met de groeimogelijkheden.

Uitgesproken

In de gemeente Haarlemmermeer zelf is het college niet zo uitgesproken geweest. Wethouder Nobel van luchthavenzaken vindt dat Schiphol juist niet op slot moet. Wel heeft de wethouder gezegd dat de groei niet ten koste moet gaan van de leefomgeving. Net als de omliggende gemeenten, is er ook onder de inwoners van de gemeente Haarlemmermeer een grote verdeeldheid.

Veiligheid

Naast Schiphol is ook de openbare orde en veiligheid van de inwoners van Haarlemmermeer een belangrijk thema voor Schuurmans. ,,Ik denk dat iedereen behoefte heeft aan een veilig huis en een veilige omgeving. Wat ik heel belangrijk vindt is dat iedereen kan zien dat criminaliteit niet loont. En daarvoor zal ik ook mijn bestuurlijke instrumenten inzetten”, zegt de nieuwe burgemeester.

Niet alleen

Daar staat Schuurmans niet alleen in, want ook burgemeester Jos Wienen uit Haarlem doet dat. Zoals bekend wordt Wienen al een tijd beveiligd vanwege ernstige bedreigingen. Schuurmans weet over de situatie van haar collega in Haarlem en weet ook dat hij in verregaande mate in zijn vrijheden wordt beperkt. Schuurmans vindt dat er geen ruimte is voor zware criminaliteit in de gemeente Haarlemmermeer. De komende tijd zegt burgemeester Schuurmans kennis te gaan maken met inwoners van Haarlemmermeer. Zij trekt samen met haar man per direct in de voormalige woning van Onno Hoes in Hoofddorp.

Bron: NH Nieuws

Cookieinstellingen