Aanstaande burgemeester Schuurmans wil Haarlemmermeer snel leren kennen

Foto: Gemeente Haarlemmermeer
De nieuwe burgemeester Marianne Schuurmans wil haar gemeente zo snel mogelijk leren kennen. Dat laat Schuurmans weten in een interview in de laatste uitgave van InforMeer.

Stage

Om snel kennis te willen maken met haar nieuwe gemeente wil Schuurmans stage gaan lopen. ,,Iedereen kennen, gaat sowieso niet lukken met 155.000 inwoners en duizend ambtenaren. Maar ik vind het wel nuttig om zo veel mogelijk ambtenaren te leren kennen. Zij kennen als het goed is, de verhalen uit de dorpen en kernen. Ik heb me dan ook voorgenomen om mijn eerste burgemeestersjaar stage te gaan lopen bij alle clusters”, zegt Schuurmans op InforMeer.

Goed beeld krijgen

Schuurmans wil vooral weten wie er allemaal werken en wat haar ambtenaren doen, om op die manier een goed beeld te kunnen krijgen van de gemeentelijke organisatie. Zo wil de nieuwe burgemeester zichzelf zo veel mogelijk laten zien en horen op zo veel mogelijk plekken in de gemeente. Iets wat ook de bedoeling is van het huidige college en wat terug is te vinden in het coalitieakkoord.,,Zij willen in samenspraak met de inwoners de gemeente nóg beter maken, met hen in gesprek over hun initiatieven. Maatwerk leveren. Dat spreekt me zéér aan”, zegt Schuurmans op InforMeer.

Zandvoort

Schuurmans heeft ook iets met de regio, want haar vakantieverblijf is in Zandvoort. Vanuit die plek heeft ze al kennisgemaakt met een aantal plaatsen in de gemeente waar zij aan de slag gaat als burgemeester..Ook op een andere manier heeft ze wat met de plaats van haar vakantieverblijf. Schuurmans is een liefhebber van de Formule 1.

Max Verstappen

,,Ja, ik ben een groot fan van Formule I”, zegt ze enthousiast over de komst of beter: terugkeer van de hoogste klasse in de autosport naar Zandvoort. ,,Dat komt ook door Max Verstappen. Formule I betekent natuurlijk wel het nodige voor de omgeving. Maar als we dat in de regio met elkaar en met de provincie Noord-Holland in goede banen leiden, is Formule I een echte opsteker”, zegt de nieuwe en aankomende burgemeester.

Ambt

Als burgemeester vindt Schuurmans het mooie aan het ambt om boven de partijen staan. ,,De functie van burgermoeder vervullen. Met de bewoners van de kernen, grote en kleine, bespreken hoe dingen nog beter kunnen of juist mijn waardering overbrengen voor de mooie en leuke dingen die er tot stand komen. Iets los kunnen trekken en begeleiden. Verbinden. En niet in de laatste plaats de hoeder zijn van de openbare orde en veiligheid. Dat laatste is van ongelofelijk grote waarde. Een basisvoorwaarde. Zonder openbare orde en veiligheid zou mijn interesse in de functie van burgemeester verdwijnen”, zegt Schuurmans in het vraaggesprek met InforMeer.

Luchthaven

Een ander belangrijk onderdeel van haar functie als burgemeester is de Nationale luchthaven Schiphol. Voor Schuurmans is de luchthaven in dat opzicht een fantastische uitdaging. Zelf zegt ze dat het ook een forse uitdaging zal zijn.

Zenuwachtig

Zenuwachtig is Schuurmans daar allerminst over. ,,Een crisis op Schiphol of als gevolg van Schiphol komt vrijwel nooit geheel onverwacht. Dat was die meneer die het gemeentehuis van Lingewaard kwam binnengereden wél”, zegt Schuurmans over het incident wat eind augustus vorig jaar in haar huidige gemeente Lingewaal zich heeft afgespeeld. Daarbij heeft een man met opzet en met twee gasflessen aan boord een enorme ravage aangericht. De bestuurder heeft zijn suïcidale actie met zijn leven bekopen.

Stevige en scherpe debatten

Hoe Schuurmans een vergadering gaat leiden, kan nu al iets gaan verwachten. De gemeenteraad krijgt te maken met een voorzitter die houdt van stevige, scherpe debatten met ruimte voor emoties enerzijds maar die streng is op het handhaven van fatsoensnormen anderzijds. ,,Ik grijp direct in als die worden overschreden”, zegt Schuurmans. Het hele interview is te lezen op InforMeer.

Bron: InforMeer

'
article
88164
Nieuwe burgemeester wil gemeente snel kennen
De nieuwe burgemeester Marianne Schuurmans wil haar gemeente zo snel mogelijk leren kennen. Dat laat
https://haarlemmermeer.nieuws.nl/nieuws/88164/aanstaande-burgemeester-schuurmans-wil-haarlemmermeer-snel-leren-kennen/
2019-06-19T12:00:32+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/135/2019/06/05124917/Schuurmans-Burgemeester-bijgewerkt-Gemeente-Haarlemmermeer.jpg
burgemeester, Marianne Schuurmans
Headlines