Zwemseizoen Bosplas gered met waterstofperoxide

Foto: CC0

Goed nieuws voor zwemmers: als het een beetje meezit, kan na vrijdag 17 augustus weer veilig worden gezwommen in de Haarlemmermeerse Bosplas. Dat meldt het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Begin van deze maand werd blauwalg aangetroffen in de plas en Rijnland gaat dit donderdag 16 augustus met waterstofperoxide te lijf. De operatie wordt uitgevoerd met een met injectiearmen uitgeruste boot. Deze voegen het sterk verdunde goedje toe aan het water. De behandeling duurt een dag. De weergoden moeten ook een handje helpen want bij veel wind, regen en onweer vaart de boot niet.

Drijflaag

Op de dag van de behandeling en de dag erna is zwemmen niet toegestaan. Tijdens de werkzaamheden wordt de waterkwaliteit en het effect van het toedienen van waterstofperoxide nauwlettend in de gaten gehouden.

Blauwalg vormt een drijflaag, kan giftige stoffen voortbrengen en oog-, maag-, huid- en darmklachten veroorzaken. Zwemmen in water met blauwalg is hoogst onverstandig.

Zwemseizoen

De afgelopen periode met hoge temperaturen en weinig wind was ideaal voor de vorming van blauwalg. Het was dan ook niet zozeer de vraag óf blauwalg ook in Haarlemmermeer het dagelijkse zwemfeest zou komen verstoren maar wannéér. Ook elders in Nederland is door blauwalg de waterkwaliteit flink teruggelopen. Om het zwemseizoen te kunnen redden, heeft Rijnland in samenwerking met de advies- en ingenieursonderneming Arcadis en de Universiteit Amsterdam de methode met verdunde waterstofperoxide ontwikkeld.

Kopje kleiner

De truc is dat er maar weinig van nodig is om blauwalg een kopje kleiner te maken. Het grote voordeel van die benodigde lage concentraties is dat er geen gezondheidsrisico’s voor mens en dier aan verbonden zijn. Ook in het milieu blijft er niets van de stof over. Kortom, je wordt er wel blond van maar niet ziek, is een veelgemaakte grap. De bestrijding van blauwalg met waterstofperoxide is elders al enkele keren een succes gebleken. Blauwalg is – als enige alg – niet in staat om waterstofperoxide af te breken en legt daarom zelf het loodje.

Bron: Gemeente Haarlemmermeer

Cookieinstellingen