Fietsen langs erfgoed Haarlemmermeer

Foto: CC0

Door heel Haarlemmermeer staan 15 zwarte palen die elk een verhaal vertellen over het erfgoed van de polder. Deze zogenoemde verhalenpalen vormen samen een aantal fietsroutes door de gemeente. Bij verhaalpaal GEZAG (bij de Oude Secretarie) werd het project ‘Schakels aan de Ketting’ – en daarmee de fietsroute langs de palen – op maandag 18 juni officieel onthuld door burgemeester Onno Hoes.

Kennismaken met Haarlemmermeer

Het initiatief van Haarlemmermeermuseum De Cruquius voor de erfgoedroutes ontstond al in 2015. Bewoners en bezoekers kunnen op deze manier wandelend en fietsend kennismaken met de geschiedenis van Haarlemmermeer. Op elke paal staat een woord, dat iets zegt over de locatie, met informatieve tekst en een plattegrond. Een QR-code op de paal geeft meer achtergrondinformatie over de locatie. Op de zwarte palen staan ook lettersculpturen die van afstand te zien zijn en daarmee een zichtbaar punt zijn in het landschap.

Verschillende fietsroutes

Langs de verhalenpalen zijn vier fietsroutes, van 20 tot 45 km, met elk een eigen thema. De gratis fietskaart is te krijgen bij het Cruquius Museum, het Historisch Museum, de VVV in boekhandel Stevens en te downloaden via de website van Haarlemmermeermuseum De Cruquius.

Tentoonstelling ‘Schakels’

Naast het zogenoemde ‘buitenmuseum’ is er in het Historisch Museum de tentoonstelling ‘Schakels’. Dit wordt gezien als het reisbureau van de fietsroutes en geeft meer informatie over de bijzondere plekken waar de verhalenpalen staan. De tentoonstelling is tot 16 januari 2019 te bezoeken.

Cookieinstellingen