Fort bij Hoofddorp wordt openbaar park

Foto: Serge Schoemaker Architects

Na een lange ruimtelijke procedure is de omgevingsvergunning voor de herbestemming van Fort bij Hoofddorp nu definitief. Met verschillende strategische ingrepen wordt het fort geschikt gemaakt voor een nieuw leven als openbaar park. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door Serge Schoemaker Architects.

Verbinding

Fort bij Hoofddorp ligt op een eiland in een groene scheg aan de rand van de binnenstad van Hoofddorp. Met zijn herbestemming wordt het forteiland een recreatief landschap met ruimte voor horeca, culturele activiteiten en werkplekken. Nieuwe architectonische elementen, verspreid over het terrein, zullen landschap, gebouw en interieur met elkaar gaan verbinden. De sculpturale, stalen objecten zorgen voor functionele toevoegingen en verlenen het eiland een eigen, herkenbare identiteit. Er worden o.a. een nieuwe brug, toegangshek, aanlegsteiger en een klein openluchttheater aan het monument toegevoegd.

Lange ruimtelijke procedure

Fort bij Hoofddorp is een van de laatste forten in de Stelling van Amsterdam die nog geen nieuwe bestemming heeft gekregen. De eerste schetsen voor de herbestemming dateren uit 2012 en eerder werd nog gedacht dat het fort al in 2017 heropend kon worden. Maar de omgevingsvergunning liet langer op zich wachten dan gehoopt.

De vragen die tijdens de ruimtelijke procedure beantwoord moesten worden richtten zich vooral op het behoud van de ecologische waarden van het eiland, het verhinderen van mogelijk geluidsoverlast en de bereikbaarheid van het fort. Bezorgde omwonenden hebben afgelopen jaar de gelegenheid gekregen hierover vragen te stellen.

Bijdragen van gemeente en provincie

De initiatiefnemers van het project hebben zich verenigd in Stichting Fort van Hoofddorp. Serge Schoemaker Architects maakte het ontwerp voor de herbestemming. Het architectenbureau heeft de plannen in de afgelopen jaren technisch uitgewerkt, wat heeft geresulteerd in een financiƫle bijdrage van 2,2 miljoen euro van de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer.

Fort bij Hoofddorp is gebouwd tussen 1895 en 1907. Het terrein waarop het fort gebouwd moest worden was relatief klein, waardoor men genoodzaakt was een gebouw met twee verdiepingen te ontwerpen. Om de veel lager gelegen fortgracht te verdedigen heeft men aan de gracht een gietstalen front-caponniere (overdekte schietgalerij) aangebracht. Binnen de Stelling van Amsterdam is deze uniek.

Komende zomer beginnen de werkzaamheden aan het fort.

Reacties

article
86655
Fort bij Hoofddorp wordt openbaar park
Na een lange ruimtelijke procedure is de omgevingsvergunning voor de herbestemming van Fort bij Hoofddorp
https://haarlemmermeer.nieuws.nl/nieuws/86655/fort-hoofddorp-wordt-openbaar-park/
2018-04-25T15:40:21+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/135/2018/03/19153857/Fort-bij-Hoofddorp.jpg
Headlines, Hoofddorp