Stijging aantal inbraken dwingt tot alertheid en maatregelen

Foto:

Haarlemmermeer telde in de periode van 13 november tot en met 6 december maar liefst 36 inbraken en nog eens 23 inbraakpogingen. De politie en de gemeente nemen extra maatregelen en waarschuwen inwoners alert te zijn.

De week van 20 tot en met 28 november vormde een dieptepunt met 23 (pogingen tot) inbraak. Vooral in de Hoofddorpse wijken Bornholm, Pax, Overbos en Toolenburg was het raak, en binnen Nieuw-Vennep in Getsewoud.

Tekstborden

Er zijn grote tekstborden op straat geplaatst om inwoners te waarschuwen. Ook gaan preventieadviseurs langs de deuren in buurten waar is ingebroken om inwoners voor te lichten over inbraakbeveiliging. Over goede sloten bijvoorbeeld, waar criminelen de cilinder niet uit kunnen trekken (wat een veelgebruikte inbraakmethode is). De adviseurs dragen rode hesjes, hebben een brief bij zich van de gemeente en kunnen zich legitimeren.

Prioriteit

In de donkere maanden, van oktober tot maart, nemen politie en gemeente extra maatregelen en houden extra toezicht op plekken en tijdstippen met een groter risico op inbraak. “Het is sneller donker en inbrekers maken daar slim gebruik van. In de vroege avond kunnen zij precies zien wie er wel en niet thuis zijn. De woninginbraken die vanaf november hebben plaatsgevonden, zijn vooral in de avond en ’s nachts gepleegd”, zegt Laura van Bueren van de politie.

Hotspots

Volgens de nieuwsfeed van de gemeente zijn Bornholm, Hoofddorp-Noord en Badhoevedorp de ‘hotspots’, waar de afgelopen jaren de meeste inbraken zijn geweest. Gemeente, politie en Ymere werken hier samen in een project om huurwoningen beter te beveiligen, met subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het project is in Bornholm en Badhoevedorp al afgerond, Hoofddorp-Noord volgt in 2018. Ook hebben inwoners in deze wijken een training gekregen, ‘Alert in de wijk’, om verdacht gedrag sneller te signaleren. Verder wordt samengewerkt met hondenbezitters, die een extra oogje in het zeil houden bij het uitlaten.

Tips

Wanneer ergens een inbraak is geweest, ontvangen buurtbewoners een brief met preventietips. “Belangrijk is goed hang- en sluitwerk en goede buitenverlichting”, zegt de politie woordvoerster in het bericht. “Zorg ervoor dat struiken of bomen rondom de woning gesnoeid zijn zodat inbrekers zich daar niet achter kunnen verschuilen. Sluit altijd ramen en deuren en doe de deur op slot, ook als je maar even het huis uitgaat. En zorg ervoor dat je huis een bewoonde indruk maakt als je niet thuis bent, zeker in de donkere maanden. Laat ‘s avonds een lamp aan, dit kan met een tijd- of schemerschakelaar.” Ook is het verstandig om aan je buren te laten weten als je langere tijd weg bent, zodat zij een beetje op kunnen letten. 112

WhatsApp

Veel inwoners in Haarlemmermeer zijn actief betrokken bij inbraakpreventie: met 257 actieve WhatsApp-groepen is Haarlemmermeer zelfs kampioen van Nederland. De gemeente en de politie zijn er blij mee. “Hoe meer ogen en oren op scherp staan in de wijk, des te beter kunnen wij gezamenlijk werken aan het vergroten van de veiligheid. Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een situatie die het welbekende onderbuikgevoel geeft: een vreemd persoon die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een woning waarvan je weet dat de bewoners op vakantie zijn. Bel dan altijd 112. Wellicht kan de politie dan een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad betrappen.” (Bron: gemeente Haarlemmermeer)

Tips van de overheid zijn te vinden op http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

 

 

 

Cookieinstellingen