Begroting Haarlemmermeer 2018-2021 unaniem aangenomen

Foto:

Donderdag 2 november heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer de begroting 2018-2021 unaniem aangenomen. Het gold een historisch besluit, want dit is de laatste begroting van de gemeente Haarlemmermeer vóór de samenvoeging met Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

De allereerste begroting van de poldergemeente dateert van 1856. Toen ging het debat over een bedrag van 8670,93 gulden; donderdag 2 november spraken de 39 raadsleden over 430 miljoen euro.

Termijnen

De behandeling van de begroting in de gemeenteraad viel uiteen in 4 delen: de eerste termijn van de raad, gevolgd door de reactie van de wethouders en de burgemeester vanuit hun portefeuille. Daarna volgde de tweede termijn. Hierin konden de fracties zich uitspreken over de thema’s kwaliteit leefomgeving, sociaal domein of dekking algemene middelen. Maar partijen konden ook een zelfgekozen thema inbrengen. Wat voeger dan voorzien is vervolgens gestemd over enkele moties; eerder aangekondigde amendementen en moties verdwenen gaande het debat weer van tafel.

Positief

De algemene toonzetting was positief. Het weerstandsvermogen van de Haarlemmermeerse financiën is dan ook prima. De lastendruk voor de inwoners daalt, zij het licht, van 718 naar 714 euro. Dat was 723 euro Alleen de schuldenpositie is wat zorgelijk. ,,Maar minder zorgelijk dan voorheen. Het gaat de goede kant op’’, stelde wethouder financiën Derk Reneman. Maar, natuurlijk is er altijd nog wel wat te mopperen en te wensen. CDA’er Noomen hamerde bijvoorbeeld vrij nadrukkelijk op het achterstallig onderhoud. Zijn partij wil liefst tien miljoen euro extra uittrekken om allerlei achterstanden weg te werken. Binnenkort wordt, op basis van een plan van wethouder Marjolein Steffens voor het aanpakken van achterstallig onderhoud, in de raad gedebatteerd.

Woedend

Voor afschaffing van de hondenbelasting – een doorn in het oog van Forza – kreeg de lokale politieke partij opnieuw de handen niet op elkaar. “Volgend jaar maar weer proberen”, concludeerde hij vervolgens zijn knopen tellende. Pittig werd het even toen raadslid Van der Veer wethouder Steffens frontaal aanviel op vermeend falend maaibeleid en de in haar ogen mislukte participatie in de groenrenovatieplannen voor het Van Haeringenplantsoen in Nieuw-Vennep. Steffens werd boos toen haar werd verweten afwezig te zijn geweest bij een cruciale informatie-avond. Kennelijk had ze de reden – het afscheid van een overleden naaste – gemist. Excuses kwamen er niet; de belofte dat inwoners geïnformeerd en betrokken blijven worden wel.

Geen steun

Opmerkelijk was verder dat woordvoerders van VVD en D66 tot twee keer toe in het debat coalitiepartij HAP aanvielen, beide keren toen het ging over de wens van de lokale politieke partij om op een of andere manier meer invloed te krijgen op vervoerszaken die lokaal spelen. Weliswaar is Haarlemmermeer vertegenwoordigd in het overleg van de vervoersregio – op dit moment onder meer door raadsleden van VVD en D66 – maar wat HAP betreft lukt het daar onvoldoende om grip te krijgen op zaken die op gemeenteniveau belangrijk zijn. In elk geval vroeg fractievoorzitter Johan Rip om steun voor meer zeggenschap. Zijn beide coalitiegenoten serveerden de wens af met de opmerking, dat HAP eerder in de raad ‘gewoon instemde met het vervoersplan’. Rip kreeg niet uitgelegd, dat het hem om een andere manier van denken benaderen van de lokale vervoersproblematiek ging.

Gewoon nodig

De fractie van SGP/CU plaatste bij monde van raadslid Van Bezooijen vraagtekens bij de vele – ook financiële – inspanningen die de gemeente zich getroostte rond ‘coming-out day’. “De christelijke jeugdbeweging krijgt vast geen geld van de gemeenteraad als ze een bijbeltekst op de openbare weg wil plaatsen”, probeerde hij. De nestor van de raad viel hoon en kritiek ten deel omdat hij zo geaardheid en geloof ten onrechte op één lijn plaatste. Hem werd bovendien een gebrek aan kennis van het nieuws verweten, “Dit is gewoon nodig’’, stelde Mieke Booij (PvdA) Ze kreeg in haar kritiek bijval van onder meer HAP en Forza.

Financiële verantwoording

De begroting is een van de vier belangrijke stukken waarmee de raad elk jaar de financiële en beleidsmatige kaders bepaalt. De andere stukken zijn de najaarsrapportage, de jaarstukken en de voorjaarsrapportage. Als gevolg van de samenvoeging met Haarlemmerliede en Spaarnwoude die op 1 januari 2019 ingaat, zijn de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018. Omdat de raadsperiode is verlengd zijn de afgesproken middelen uit het sociaal domein, participatie en het programma Duurzaamheid als jaarbudget in deze begroting opgenomen.

 

Cookieinstellingen