Badhoevedorp – Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk

  • Laatste update: 31-12-2014 | 11:47

Badhoevedorp – Op dinsdagavond nam de politie illegaal vuurwerk in beslag van een 14-jarige jongen uit Amsterdam. Omstreeks 20.00 uur trof de politie de jongen op de Havikstraat. Hier werd zwaar vuurwerk afgestoken. De jongen bleek illegaal vuurwerk (15 Cobra’s) bij zich te hebben. Bij onderzoek in de woning in Badhoevedorp waar de jongen verbleef vond de politie in de schuur ook nog diverse soorten illegaal vuurwerk. Ook dit vuurwerk werd in beslag genomen.

Risico’s van illegaal vuurwerk

Het in bezit hebben of verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar en dat is niet zomaar: illegaal vuurwerk overschrijdt de geluidsnorm en kan gehoorbeschadiging veroorzaken. Ook is illegaal vuurwerk vaak niet gekeurd of getest, waardoor er zogenaamde ‘weigeraars’ of ‘blindgangers’ tussen kunnen zitten. Dit is levensgevaarlijk en heeft in het verleden al zwaar lichamelijk letsel veroorzaakt.

Aan al het vuurwerk zit risico. Koop daarom alleen goedgekeurd consumentenvuurwerk bij de erkende verkooppunten en lees vooraf de gebruiksaanwijzing goed. Bepalen of je met illegaal vuurwerk te maken hebt, kan lastig zijn, omdat het er niet afwijkend uit hoeft te zien. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Vuurwerk kopen via internet raden we af. Dit kan ook illegaal zijn. Meer informatie over illegaal vuurwerk is onder meer te vinden via

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/illegaal-vuurwerk

.

Afsteken van vuurwerk mag trouwens alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Het afsteken buiten deze tijden is strafbaar. Je kunt een taakstraf riskeren of een boetebedrag van een paar honderd euro. Meer informatie over de boetebedragen vindt u op de site van de rijksoverheid.

2014270635

Deel artikel op:
Stuur door:

Landelijk nieuws

Meer nieuws