Expositie ‘Op zoek naar huwelijksgeluk’ in Historisch Museum

Foto: historischmuseum

Het Historisch Museum biedt momenteel onderdak aan de tentoonstelling ‘Op zoek naar huwelijksgeluk’. Fred Bulk, voormalig ambtenaar van de burgerlijke stand in Hoofddorp, verrichtte de opening.

Bulk kon in zijn speech putten uit zijn ervaringen met meer dan 700 huwelijksvoltrekkingen. Van trouwen uit economische overwegingen, omdat er niets beters voorhanden is of op basis van aantrekkingskracht of liefde. Het huwelijksgeluk was duidelijk aanwezig bij het echtpaar Parlevliet waarvan de trouwjurk en trouwpak uit 1950 een prominente plek hebben in de tentoonstelling. Het stralende echtpaar, inmiddels 58 jaar getrouwd, ging in aanwezigheid van vele getuigen opnieuw op de foto.

Trouwkelding door de jaren heen

Het beeldarchief van het museum bevat veel historische trouwfoto’s. Voor de tentoonstelling is een selectie gemaakt van 1895 tot 1960. Daarin is prachtig te zien hoe de trouwjurk zich ontwikkelt van een jurk met onder- en overrok, kantjes en ruches in ‘Wilhelmina’ stijl tot een hip kort jurkje ver boven de knie. Verder te zien zijn een trouwerij met ‘ruitereer’, trouwaktes, huwelijksgedichten en feestelijke trouwjurken. Historisch Museum haakt met deze tentoonstelling aan bij het thema ‘Geluk’, van de Maand van de Geschiedenis.

Toegang tentoonstelling

Historisch Museum is in oktober van dinsdag t/m zondag open tussen 13 en 17 uur, vanaf november op woensdag en het weekend tussen 13 en 17 uur. Bij de Bosweg 17 in Hoofddorp, (naast Claus Event Center) is ruime gratis parkeergelegenheid

Cookieinstellingen