Mogelijkheden woningbouw nabij Schiphol verruimd

Er kunnen binnenkort weer woningen gebouwd worden in de nabijheid van Schiphol. Dat is mogelijk nu demissionair staatssecretaris Dijksma het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB) ter vaststelling aan de Koning heeft aangeboden. Het besluit treedt per 1 januari 2018 in werking.

De provincie Noord-Holland is tevreden. Gedeputeerde Ruimtelijke Ordening Joke Geldhof zegt tegenover luchtvaartnieuws.nl: “Een groot aantal woningbouwplannen dat vastliep op de strenge regels van het Rijk, kan nu van start. Dit draagt bij aan een sterke metropoolregio Amsterdam, mét voldoende woningen én een sterke luchthaven.”

‘Woningbouw hard nodig’

Door het Luchthavenindelingbesluit kunnen woonkernen waar de vitaliteit onder druk staat, zich weer ontwikkelen. “Er komt weer ruimte voor noodzakelijke, kleinschalige woningbouw in de directe omgeving van Schiphol. Dat is hard nodig”, vindt Gelfhof. De verwachting is dat met name Dorpen als Zwanenburg en Rijsenhout krijgen hierdoor een impuls.

Transformatie naar woningen

Voor het gebied verder van de luchthaven gelegen vervalt het verbod op transformatie van niet geluidgevoelige gebouwen als fabrieken naar geluidgevoelige bebouwing zoals woningen. Daarmee kunnen verpauperde bedrijventerreinen en leegstaande kantoren getransformeerd worden tot woningen.

Informatie voor bewoners

Meer woningen in de buurt van Schiphol betekent dat meer mensen blootgesteld worden aan het geluid van startende en landende vliegtuigen. Provincies en gemeenten hebben daarom afspraken gemaakt over de informatie die toekomstige bewoners moeten krijgen over het wonen in de omgeving van Schiphol. Verder zijn er afspraken gemaakt over de manier waarop wordt omgegaan met eventuele klachten en het voorkomen van extra kosten voor de luchtvaartsector. (Bron: luchtvaartnieuws.nl)

'

Reacties

article
83248
Er kunnen binnenkort weer woningen gebouwd worden in de nabijheid van Schiphol. Dat is mogelijk
https://haarlemmermeer.nieuws.nl/nieuws/83248/mogelijkheden-woningbouw-schiphol-verruimd/
2017-10-19T21:17:57+02:00
woningbouw
Headlines, Politiek, Schiphol