Gevluchte Irakese auteur te gast in bieb Hoofddorp

Rodaan al Galidi
Rodaan al Galidi
Foto:

Dinsdagavond 24 oktober komt de schrijver Rodaan al Galidi naar Hoofddorp. Al Galidi is auteur van het boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’.

In deze indringende roman beschrijft de Irakeese vluchteling – die eigenlijk Semmier Kariem heet – onder zijn nieuwe naam de vele jaren in asielzoekerscentra en wat hij hier leerde, ontdekte en ondervond. Vanaf kwart voor 8 is de auteur aanwezig in de filmzaal van de Openbare Bibliotheek in Hoofddorp.

Chaos

Rodaan al Galidi was in zijn Irak bouwkundig ingenieur. In 1998 landde hij op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich de precieze datum en tijd niet meer herinneren. Hij vraagt asiel aan. Wat hij niet weet, is dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen.

Afgewezen

Zijn asielaanvraag wordt afgewezen en hij is uitgeprocedeerd. Dan leert hij zichzelf de Nederlandse taal en begint met schrijven. In 2007 kreeg hij alsnog een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Intussen kreeg hij een aantal nominaties voor literaire prijzen. De bijeenkomst met al Galidi wordt georganiseerd door het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer.

Herdenking

Donderdag 26 oktober 2017, vlak na de avond met de schrijver, wordt bij het Monument van de elf mensen die omkwamen bij de Schipholbrand in 2005, deze ramp herdacht: van 19.00 – 19.30 uur bij Breguetlaan 67, Oude Meer.

Cookieinstellingen