Meerwind schenkt 10.000 euro aan duurzame initiatieven

De gelukkigen onder de windmolen van Meerwind
De gelukkigen onder de windmolen van Meerwind
Foto: Meerwind

Windenergie-vereniging Meerwind reikte vrijdag 29 september de prijzen uit van haar sponsorfonds ‘Wind in de Rug’. Vijf organisaties, waarvan vier uit Haarlemmermeer, kregen een cheque.

Voorzitter Bert van Noord is blij dat hij geld namens de 1.100 leden kan bestemmen. Het grootste bedrag is bestemd voor hulp aan inwoners die hun gas en licht niet meer kunnen betalen.

Opbrengst

Meerwind zet een deel van de opbrengst van de drie windturbines in voor diverse sociale doelen. Deze moeten een duidelijke relatie hebben met duurzame energie en sociale samenhang. Het is voor de tweede keer dat in totaal 10.000 euro werd vrijgemaakt om te doneren aan kleinschalige, duurzame initiatieven in de regio.

Armoedebestrijding

Tegenstroom, in samenwerking met ‘De Ark’ ontvingen samen 4.500 euro voor de realisatie van de Energiebank Haarlemmermeer. Het doel van zo’n bank is het bestrijden van armoede en het leveren van een bijdrage aan het klimaat door energiebesparing en reductie van CO2-uitstoot. Mobiel Repaircafé (Haarlemmermeer) kreeg 1.000 euro voor het opzetten van een mobiel Repaircafé die langs buurtschappen, instellingen, zorgcentra en bejaardenhuizen kan gaan. Zij willen een soort ‘reis-set’ met gereedschap en ‘eerste hulp bij reparatie’-materiaal aanschaffen.

Young Solar Challenge

Het Kaj Munck College (Hoofddorp) kreeg 2.500 euro voor hun deelname aan de Young Solar Challenge. Dit is een zonnepaneel-bootrace in lijn met andere ‘solar challenges’, bekend van de grote universiteiten en de zonneautoraces in Australië. De basisvorm van de boot voor deze challenge staat vast. Verder bouwen en bedenken de examenleerlingen alles zelf: van het in elkaar zetten van het frame tot het bedenken van hoe ze de zonnestroom willen gebruiken. Aan Scouting Lady Baden Powell (Badhoevedorp) werd 1.500 euro geschonken als bijdrage voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak dat binnenkort wordt gerenoveerd.

Buiten de polder

Voedselpark Gnephoek uit Alphen aan den Rijn ontving 600 euro voor de aanschaf van één zonnepaneel met accu. Deze moestuin tuiniert op basis van permacultuur, bestaat al vele jaren en kent een grote groep vrijwilligers.

De PR commissie van Meerwind ontving dit jaar 21 aanvragen.. De officiële overhandiging vond plaats op vrijdag 29 september bij windmolen ‘De Pionier’ in Weteringbrug.

Cookieinstellingen