Gescheiden inzamelen afval heeft absoluut zin

Brengparkje inclusief plastic container
Brengparkje inclusief plastic container
Foto: haarlemmermeer

Volgens D66 wethouder Nederstigt levert apart inzamelen van grondstoffen wel degelijk winst op.

Daarmee reageert hij op uitlatingen van een woordvoerder namens het Centraal Planbureau, die dit woensdag voor de camera van het NOS Journaal in twijfel trok. Gezegd werd, dat het huidige systeem van plastic-inzameling weinig milieuwinst oplevert en dat ‘we op zoek moeten naar andere oplossingen’.

Toename CO2 uitstoot

“Als we plastic en drinkpakken niet apart zouden inzamelen, maar weer bij het restafval zouden gooien, gaan we meer in ovens verbranden. Niet alleen neemt dan de CO2-uitstoot toe, er komen ook andere giftige stoffen in het milieu. Bovendien dient plastic als grondstof voor nieuw plastic. Geen grondstoffen inzamelen, betekent automatisch ook dat er weer meer grondstoffen als olie gebruikt moeten worden om plastics te maken.”

Doorgaan

‘De techniek volop in ontwikkeling. We zullen steeds beter grondstoffen uit afval kunnen scheiden, inzamelen en verwerken”, aldus Nederstigt. Hij stelt, dat CO2 ‘absoluut een belangrijke graadmeter is, maar zeker niet de enige. We moeten daarom dóórgaan met het scheiden van grondstoffen en restafval. Nu alles weer bij elkaar gooien is zéker verlies voor het milieu.”

Cookieinstellingen