Vraag naar sociale huurwoningen blijft onverminderd hoog

Wethouder Tom Horn
Wethouder Tom Horn
Foto: platform31

“Als alle projecten bij elkaar worden opgeteld, ook de transformatie van kantoorgebouwen, dan komen er ongeveer duizend sociale huurwoningen bij. Dat is een substantiële stap om de wachtlijst aan te pakken.’’

Dit zei wethouder Tom Horn dinsdagmiddag tegenover journalisten. Onder meer het Haarlems Dagblad maakt woensdag 20 september melding van maatregelen die de gemeente neemt om meer sociale huurwoningen te kunnen realiseren. Een en ander staat in de ontwerp-huisvestingsverordening 2018 die door het college van B en W is vastgesteld.

Jongeren

In de nieuwe verordening staat dat particuliere verhuurders met projecten van meer dan tien woningen voortaan verplicht worden om dertig procent sociale huur te bouwen. Bovendien mag de gemeente de eerste keer bepalen wie er in die huizen komen te wonen. Wethouder Horn verwacht dat deze maatregel een flinke reductie kan betekenen voor de lijst van mensen die op een sociale huurwoning zitten te wachten. Jongeren tot 23 en 27 jaar kunnen straks tijdelijke contracten afsluiten voor een jongerenwoning. Door zo’n contract af te sluiten wordt voorkomen dat mensen tot hun 40ste in een jongerenwoning blijven wonen.

Ouderen

Ook voor ouderen worden twee leeftijdsgrenzen aangehouden. De grens van 55-plus bestond al en daar komt nu de grens van 75-plus bij. Die categorie woningen is vooral bedoeld voor ouderen die zorg nodig hebben. In de verordening wordt vastgelegd dat een kwart van de woningen aan lokale woningzoekenden wordt toegewezen.

Wachtlijst

Bij nieuwbouw binnen de bestaande kom moeten ontwikkelaars, die meer dan tien woningen bouwen, voortaan dertig procent sociale huur realiseren. De eerste keer dat die woningen worden verhuurd, bepaalt de gemeente via de woonruimteverordening wie er in komt. Een simpele rekensom leert, dat bij een project waar dertig sociale huurwoningen worden gerealiseerd, er dan ook meteen dertig mensen van de wachtlijst af zouden gaan. Met het omvangrijke pakket nieuwbouwplannen dat in Haarlemmermeer voorligt kan dat volgens de wethouder oplopen tot een reductie op de wachtlijst met wel 1000 wachtenden. (Bronnen: HD/HC Nieuws)

Cookieinstellingen