Polderecoloog gaat onderzoek doen naar Amerikaanse rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft vormt op dit moment in Haarlemmermeer nog geen bedreiging voor het landschap. Wel krijgt de polderecoloog opdracht onderzoek te doen.

Dat antwoordde wethouder Horn op vragen van Forza! raadslid van Dijk tijdens het vragenuurtje donderdag 14 september in de gemeenteraad. Het aantal meldingen van ontmoetingen met de exoot neemt ondertussen flink toe. Volgens Horn zijn de dieren niet gevaarlijk, al kunnen ze zich vijandig gedragen bij de eerste kennismaking. Volgens de wethouder is de rivierkreeft bij juiste bereiding een culinaire lekkernij.

Biodiversiteit

Deskundigen stellen ondertussen dat de enorme verspreiding van de Amerikaanse rivierkreeft gaat leiden tot een afname van de biodiversiteit in de Nederlandse sloten. De kreeften vreten de sloten kaal, waardoor ander leven er onmogelijk wordt. Bovendien veroorzaakt de kreeft schade aan de oevers van sloten en andere wateren. Burgers wordt aangeraden wanneer ze kreeften holen zien maken in oevers en dijken, dit te melden aan het waterschap.

Visvergunning

De enige serieuze vijand van de rivierkreeft is, naast de mens, de reiger. Het ministerie van Economische Zaken wil daarom de vissers in Nederland de mogelijkheid geven om grootschalig en gericht op rivierkreeft te vissen. De handel in de smakelijke rivierkreeft moet de overlast terugdringen. Wethouder Horn kon geen termijn geven waarop de polderecoloog zal rapporteren; hij doet in elk geval schriftelijk.

'

Reacties

article
82445
De Amerikaanse rivierkreeft vormt op dit moment in Haarlemmermeer nog geen bedreiging voor het landschap.
https://haarlemmermeer.nieuws.nl/nieuws/82445/polderecoloog-gaat-onderzoek-naar-amerikaanse-rivierkreeft/
2017-09-15T12:00:42+01:00
Amerikaanse rivierkreeft, biodiversiteit, polderecoloog, waterschappen
Headlines, Politiek