UV-bestendig wasmiddel Hoofddorpse onderneemster maakt kans op award

Jacco Middendorp en Elfriede Wijsma van YOU&UV
Jacco Middendorp en Elfriede Wijsma van YOU&UV
Foto: goede zaken

De Hoofddorpse onderneemster Elfriede Wijsma maakt kans op de Accenture Innovation Award. Wijsma ontwikkelde een wasmiddel dat kleren tegen UV-straling beschermt.

Elfriede Wijsma lijdt zelf aan de ziekte lupus. De zon is haar grootste vijand. Als ze in de zon gaat zitten, krijgt ze vlekken op haar huid. Dat komt door een constante ontstekingsreactie in haar bloed, waar ze ook flink ziek van wordt. De Hoofddorpse is niet de enige die aan de ziekte lijdt. Steeds meer mensen zijn overgevoelig voor de zon. Door uv-straling krijgen ze last van huidproblemen zoals uitslag.

Factor 50

Wijsma besloot onderzoek te doen naar mogelijkheden om kleren via een wasmiddel ongevoelig te maken voor uv-straling. En dat is haar gelukt. Na een lange zoektocht en talloze experimenten slaagde Elfriede er in een middel te maken, dat kleren in één wasbeurt uv-bestendig maakt. De zon komt er nauwelijks nog doorheen. Je hoeft volgens de ontdekster maar een dopje van het middel in het wasmiddelenvakje van je wasmachine te doen. Kleren krijgen er een beschermingsfactor tot 50 bij.

Wijsma brengt het middel op de markt via haar onderneming YOU&UV.

 

 

Cookieinstellingen