CRASH ’40-’45 museum gratis toegankelijk tijdens open monumentendagen

Beeld van de radiokamer
Beeld van de radiokamer
Foto: crash40-45.nl

Aalsmeerderbrug – CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is, ter gelegenheid van de Open Monumentendagen, zaterdag 9 en zondag 10 september gratis toegankelijk voor publiek.

In het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45, dat is gevestigd in het Fort Bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug, worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten. Wrakdelen die door CRASH geborgen zijn, maken de geschiedenis van de bemanningen van de vliegtuigen voelbaar en tastbaar. Met foto’s en persoonlijke voorwerpen worden de verhalen tot leven gebracht.

Radiokamer

CRASH heeft een speciale afdeling over het verzet in Haarlemmermeer en Bureau Bijzondere Opdracht. Daarnaast is er een ruimte in het fort ingericht als Engelse verkeerstoren met radiokamer zoals die er tijdens de Tweede Wereldoorlog uit zag. Daar is de collectie vliegtuigradio apparatuur van CRASH te zien en zijn radio amateurs die de daarvoor benodigde vergunningen hebben, met deze apparatuur ook daadwerkelijk aan het werk. In een andere museumruimte op het fortterrein is de complete Spitfire te zien, die CRASH in de collectie heeft, samen met grotere vliegtuigmotoren en wrakdelen die niet in de fortruimten passen.

Tijdens de Open Monumentendagen worden in het CRASH Museum rondleidingen gegeven en is er een speurtocht voor kinderen. Het museum is beide dagen geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Informatie over het museum is te vinden op de website www.crash40-45.nl

 

Cookieinstellingen