Goedkope variant nieuw raadhuis rond ‘jong monument’

Raadszaal, bouwjaar 1980. Jong monument.
Raadszaal, bouwjaar 1980. Jong monument.
Foto: eigen foto

Een nieuw raadhuis kost Haarlemmermeer slechts twintig miljoen euro. Er is een sober en doelmatig plan voor gemaakt.

In 2014 lagen er nog varianten op tafel, waarvan de duurste op 54 miljoen kwam. Nu is er een zogenaamde Pleinvariant, die voor 34 miljoen euro minder kan worden gerealiseerd.

Jong monument

In die variant blijft een kleiner deel van het karakteristieke ronde raadhuis op het Raadhuisplein staan. Dit gebouw is ondertussen ook al aangemerkt als ‘jong monument’. Als verder de grote ontvangsthal, de even grote Burgerzaal en de kamers van de wethouders en de burgemeester kleiner worden bemeten, kan nog meer op eerdere concepten worden bespaard. Het archief moet dan wel verhuizen naar het Noordhollands Archief.

Sober

Volgens de verantwoordelijk wethouders levert deze sobere variant een jaarlast op van 5,8 miljoen en dat blijft binnen het budget van 5,9. Het college voldoet hiermee aan de opdracht van de gemeenteraad om ‘sober en doelmatig te werk te gaan’, zeggen de wethouders Tom Horn (PvdA) en Adam Elzakalai (VVD).

Burgerzaken

De afdeling burgerzaken wordt niet, zoals het plan was, ondergebracht in het Cultuurgebouw naast het raadhuis. Het blijkt niet te kunnen zonder de bedrijfsvoering van de bibliotheek, waar de balies zouden komen, of de gemeente te verstoren. Die balies keren na een grondige renovatie, met hoog duurzaamheidsgehalte, terug in de hal van het huidige raadhuis. De trouwzaal die daar is, verdwijnt. Huwelijken worden in de toekomst in de raadszaal voltrokken.

Werkhuis

Alleen burgerzalen, het college van B en W en de gemeenteraad, blijven in dit stuk raadhuis. De ambtenaren verhuizen naar een ’werkhuis’ dat op de plek komt tussen het huidige raadhuis en de tijdelijke parkeergarage. Dat pand – dat wordt gehuurd – wordt ‘circulair’ gebouwd, wat betekent dat het energie moet opleveren en op termijn verwijderbaar is. Dit scheelt de gemeente een miljoeneninvestering en voorkomt dat de schuldenlast van Haarlemmermeer, die al hoog is, verder oploopt. De huurperiode is gesteld op twintig jaar; daarna kunnen er appartementen van worden gemaakt.

Garage

Op de plek van het huidige raadhuis aan de Van der Willigenlaan en de parkeergarage daar, komen appartementengebouwen. Onder de drie nieuwe panden komt een grote parkeergarage. Voor dat de bouw daar kan beginnen, wordt eerst aan de Binnenweg een vervangende parkeergarage gebouwd. Die moet in 2021 klaar zijn. Het werkhuis wordt dan in 2023 opgeleverd waarna het ’oude’ raadhuis wordt aangepakt.

Cookieinstellingen