‘Zes Iraniërs al dagen vast op Schiphol wegens inreisverbod VS’

Airbus van KLM.
Foto: KLM

Zes Iraniërs die afgelopen weekend met KLM onderweg waren van Teheran naar de VS, zitten sindsdien in een lounge achter de paspoortcontrole op Schiphol, meldt de NOS.

Toen het zestal afgelopen weekend op Schiphol aankwam voor een overstap, mochten ze niet mee met de vlucht naar de VS. Het inreisverbod van president Trump, waardoor mensen uit zeven moslimlanden het land niet meer in mogen, was toen net van kracht geworden. Het gaat om twee oudere echtparen die hun kinderen in de VS wilden bezoeken en twee jonge wetenschappers die onderzoek aan een universiteit zouden gaan doen.

Nederlandse advocaten

Volgens de NOS hebben de gedupeerde reizigers gisteren contact gehad met twee Nederlandse advocaten. ‘Wij hebben ze aangeboden om in Nederland te procederen tegen KLM en de vliegmaatschappij te dwingen ze toch mee te nemen naar Amerikaanse luchthavens waarvoor het inreisverbod niet geldt’, aldus een van hen. In Boston en Washington DC geven lokale autoriteiten geen gehoor aan het inreisverbod van Trump.

Terugvliegen naar Teheran

De zes Iraniërs willen de procedure vanuit Iran afwachten en vliegen waarschijnlijk vandaag nog op kosten van KLM terug naar Teheran. Een zevende Iraniër is al eerder teruggegaan. ‘Er was weinig perspectief voor ze hier in Nederland. Het verblijf in een vertreklounge is niet comfortabel en Nederland kunnen ze niet in, omdat ze geen visum voor het Schengengebied hebben.’

Reacties