21 taxironselaars Schiphol in zomermaanden betrapt

Schiphol in het avondlicht.
Foto: Schiphol Group

Eenentwintig taxironselaars zijn tussen mei en 26 augustus dit jaar op de bon geslingerd. Dat blijkt uit gegevens van de gemeente Haarlemmermeer.

Veertien zaken zijn daarvan in behandeling bij het openbaar ministerie. Ongeveer negentig chauffeurs zorgen voor de overlast, telde de gemeente. Gezien de commotie rond de illegale chauffeurs gaat het hier om een topje van de ijsberg. De gemeente concludeert dan ook dat de overlast rond de taxi’s op Schiphol vorig jaar is toegenomen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil nu ook ronselende taxichauffeurs op Schiphol aanpakken. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer, onder meer naar aanleiding van de aanvaring die de zangeres van de band Skunk Anansie vorige week had met de opdringerige mannen. Het gedrag van deze mannen legde ze vast op video.

Ten koste van goede naam Nederland en Schiphol

‘Ik vind het ontoelaatbaar dat sommige taxironselaars en taxichauffers klanten, veelal toeristen, op hinderlijke, soms zelfs intimiderende wijze, benaderen en na een taxirit oplichten,’ schrijft Dijksma. ‘Dit gedrag van taxironselaars en taxichauffeurs gaat ten koste van de goede naam van Nederland en Schiphol.’

In het filmpje is te zien hoe de zangeres verzeild raakt in een woud van mannen in fluorescerende hesjes die haar naar een ‘officiële taxi’ proberen te loodsen. Maar wanneer ze dat doet, komt er een beveiliger van Schiphol haar vertellen dat ze dat niet moet doen, omdat het geen officiële taxi is.

En zo wordt de zangeres naar eigen zeggen door verschillende mensen lastig gevallen, terwijl ze denkt in de rij te staan voor een échte taxi.

Dijksma wil de problemen rond taxironselaars op Schiphol zo snel mogelijk oplossen. Ze onderzoekt momenteel de mogelijkheden met betrekking tot een aanpassing van de wet om deze praktijken te voorkomen.

Reacties