Nog zeven Duitse bommen gevonden in Rijsenhout

Een gevonden Duitse bom in Rijsenhout.
Foto: gemeente Haarlemmermeer

In totaal elf bommen zijn blootgelegd tussen de Aalsmeerderweg in Rijsenhout en de A4. Vandaag waren dat er alleen al zeven van 50 kilo per stuk. Ze zijn stabiel en er is geen risico voor de omwonenden en infrastructuur, zegt de gemeente Haarlemmermeer.

De bommen zijn nu afgedekt met platen en zand en vormen op deze wijze geen gevaar.

In het gebied zijn, na het vinden van één bom vorige week, meerdere objecten onder de grond gedetecteerd die eerst benaderd en nader onderzocht moeten worden. Dit zouden bommen kunnen zijn, maar ook metalen objecten. Als er bommen worden gevonden, worden deze door de Explosieven Opruimingsdienst geïdentificeerd en veilig gesteld.

Gecontroleerd laten ontploffen

Dit onderzoek gebeurt de komende twee tot drie weken. Als alle objecten benaderd zijn en een totaalbeeld is van wat er nog meer ligt, dan wordt er een plan gemaakt om de bommen te ontmantelen of gecontroleerd te laten ontploffen.

Naar alle waarschijnlijkheid is het dan ook noodzakelijk het gebied gedeeltelijk te ontruimen. Omwonenden worden voor die tijd hierover nader geïnformeerd door het gebiedsmanagement en de dorpsraad.

Reacties