Onderzoek naar bommen in Rijsenhout

De ontdekte bom.
Foto: gemeente Haarlemmermeer

Na het ontdekken van een vliegtuigbom in Rijsenhout wordt de omgeving van de Aalsmeerderweg de komende weken onderzocht omdat er meerdere objecten onder de grond zijn gedetecteerd.

Vrijdag werd er ter hoogte van Aalsmeerderweg 781 in Rijsenhout bij werkzaamheden een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Het gaat om een zogenaamde Engelse 250 ponder met een chemische vertrager als ontstekingsmechanisme. De staat van de bom is stabiel. Op dit moment is er geen risico voor omwonenden en infrastructuur. De bom is nu afgedekt met platen en zand en vormt op deze wijze geen gevaar.

Gebied ontruimen

Uit nader onderzoek blijkt dat er in dat gebied meer in de grond zit. ‘Dit zouden bommen kunnen zijn, maar ook metalen objecten’, meldt de gemeente, ‘als alle objecten benaderd zijn en een totaalbeeld is van wat er nog meer ligt, dan wordt er een plan gemaakt om de bom(men) gecontroleerd te laten ontploffen. Dit plan wordt door alle betrokken partijen en hulpdiensten opgesteld. In dit plan staat de datum en het tijdstip van ontmanteling vermeld. Naar alle waarschijnlijkheid is het dan ook noodzakelijk het gebied gedeeltelijk te ontruimen. Omwonenden worden voor die tijd hierover nader ge├»nformeerd.’

Omwonenden krijgen persoonlijk bericht via de gebiedsmanager en de dorpsraad.

Reacties