Huis in Zwanenburg overstroomt voor de vijftiende keer: “Dit is geen leven”

ZWANENBURG Ze hebben er schoon genoeg van, Richard en Anita Zwiers uit Zwanenburg. Hun huis aan de Marialaan is vandaag voor de vijftiende keer overstroomd.

Het koppel woont op het laagste punt van het dorp en wordt daarom bij elke heftige regenbui zwaar getroffen. “Het is elke keer raak”, vertelt Richard bedroefd. “Zodra het gaat regenen, schiet het door je hoofd. Dit is geen leven met die overstromingen”.

Aanpak
De gemeente Haarlemmermeer is al tijden bezig om de huidige situatie aan te pakken. Zo worden de riolen op sommige plekken aangepast en verbreed, zodat het water beter weg kan lopen. Dit gaat nog enkele maanden duren.

De tijdelijke noodverziening, waarmee het water via grote buizen naar de ringvaart wordt gepompt, was niet op tijd aangesloten. Volgens de gemeente leek dit in eerste instantie niet nodig.

Woede
Richard is vooral boos op de gemeente. “Ze laten ons keer op keer stikken”, zegt de Zwanenburger. Hij gelooft dan ook niet dat de werkzaamheden iets voor hen zal oplossen.

Het huis van Richard en Anita is door alle overstromingen onverkoopbaar geworden. “Natuurlijk hebben we er over nagedacht om te verhuizen. Maar wie wil dit hebben?”, zegt Richard. “Als iemand geïnteresseerd is: graag!”