Zeer zeldzame roze sprinkhaan gespot in Hoofddorp: ‘kans is kleiner dat je de loterij wint’

HOOFDDORP Het is zo zeldzaam dat de kans dat je er een ziet kleiner is dan de loterij winnen: een roze sprinkhaan. Suzanne Wieringh uit Hoofddorp zag er gisteren een in haar tuin.

Wieringh zat met haar vier kinderen in de tuin toen het slippertje van haar dochter van haar voetje viel. Haar kind bukte om de slipper weer op te pakken en zag toen een ‘rozig beestje’. “Ik dacht eerst dat het een rozenblaadje was, maar toen begon het te springen”, zegt moeder Suzanne tegen NH.

Zeldaam natuurverschijnsel: ‘erythrisme’
Volgens professor Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan de Universiteit Wageningen, staat het verschijnel onder biologen bekend als ‘erythrisme‘. Een afwijking die lijkt op albinisme, alleen veroorzaakt erythrisme een roodachtige verkleuring in plaats van een witte. Het komt bij diverse diersoorten voor en heeft invloed op de kleur van de vacht, haar, huid, veren en eierschalen. Er zijn zelfs theoriën die erythrisme linken aan rood haar en sproeten bij mensen.

Lees ook: IJmuidenaar maakt foto van zeldzame ‘groene flits’

Roze sprinkhanen zijn zeer zeldzaam, maar het staat niet vast dat er ook daadwerkelijk weinig van geboren worden. Volgens sommige theorieën vallen ze gewoon op jonge leeftijd ten prooi aan roofdieren door hun slechte schutkleur.