Feeëriek slot van stoomseizoen Stoomgemaal Halfweg

Foto: Aangeleverd

HALFWEG – Stoomgemaal Halfweg sluit het stoomseizoen 2022 komend weekend traditiegetrouw op een feeërieke manier af. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is op zaterdag 5 en zondag 6 november van 11.30 tot 16.30 uur geopend voor publiek.

Op zondag 6 november draait het gemaal ook ’s avonds, van 18.00 tot 20.00 uur, onder stoom. Daarbij is het gebouw binnen verlicht met olielampen, wat voor een bijzondere, nostalgische sfeer zorgt.

Stap daarom komend weekend voor het laatst dit jaar in een tijd toen er nog geen elektriciteit was, met de geur van smeerolie, een met kolen gestookt vuur dat een helse hitte afgeeft en een stampende stoommachine die zes gigantische schepraderen aandrijft.

Ook voor kinderen is er veel te beleven. Er zijn draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

De entreeprijs bedraagt voor volwassenen € 8,- en voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar € 4,-. De museumjaarkaart is niet geldig.

Combiticket Cruquius Museum en Stoomgemaal Halfweg
Met een combiticket kun je het hele weekend van 5 en 6 november met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken.

In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.

In Stoomgemaal Halfweg proef je de unieke sfeer van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Het combiticket is te bestellen op www.haarlemmermeermuseum.nl en bij de kassa van het Cruquius Museum. Het kost € 15,00 voor volwassenen en voor kinderen € 7,50 (5 t/m 12 jaar) of € 8,50 (13 t/m 17 jaar).

Voor meer informatie: www.stoomgemaalhalfweg.nl.

Cookieinstellingen