Veertig tuinmannen planten 7 miljoen bollen in Keukenhof

LISSE – Terwijl in Almere aan het einde van het komende weekend de poorten van de Floriade sluiten en de inwoners van Almere daarna plantjes mogen komen oogsten voor in de eigen tuin, bereidt Keukenhof zich alweer voor op het nieuwe seizoen. Dat gebeurde vandaag met de start van het planten van de bollen.

(Foto’s: Wim Meijer Fotografie / film: 023TVonline)

Onder het toeziend oog van zowel de lokale als de landelijke pers gingen rond elf uur de eerste bollen de grond in. Dat gebeurde op een veld gelegen voor het Oranje Nassau Paviljoen.  De komende drie maanden zullen er maar liefst 7 miljoen bloembollen worden geplant, volledig met de hand. En daar zijn dus heel wat handjes voor nodig. Tachtig om precies te zijn. Want maar liefst 40 tuinmannen zullen door weer en wind die zeven miljoen bollen in de grond laten verdwijnen. Als het goed is dan is de klus precies voor Kerstmis geklaard.Gefaseerde bloei
Aan het planten van de bollen is al een hele operatie vooraf gegaan. De bedoeling is dat Keukenhof gedurende de periode dat het park is geopend, continu in bloei staat. Dat betekent dat, als de ene bloem is uitgebloeid een volgende z’n mooiste bloei bereikt, en een volgende alweer in de knop staat te wachten om te ontspringen. Zeg maar: een gefaseerde bloei. Dat betekent dat de bollen die geplant worden een perfecte mix moeten zijn van vroege, latere en late bloeiers. Een uitzoekklus die aan het planten vooraf gaat.

En al die bollen, gesorteerd op de juiste manier, liggen nu allemaal klaar in het Oranje Nassau Paviljoen. Klaar om de grond in te gaan voor in ultieme moment, straks tussen 23 maart en 14 mei 2023. Want dan kunnen zomaar weer ruim een miljoen mensen de toegangspoorten van Europa’s bekendste bloemenpark passeren.Onzekerheden rond aantal bezoekers in 2023
In 2019 waren dat er zelfs 1,5 miljoen. Maar iedereen weet wat er daarna gebeurde. Inmiddels llijkt corona te verworden tot een jaarlijks terugkerend maar minder gevaarlijk virus. Maar dat neemt niet weg dat er nog veel landen te kampen hebben met reisbeperkingen. Tel daarbij de huidige onzekere situatie in Europa, met de oorlog in Oekraïne, de ongekende inflatie en de torenhoge energieprijzen, dan is het maar de vraag hoe ook zal doorwerken in het aantal bezoekers van Keukenhof. Toch is er volop vertrouwen dat het beter zal worden dan de voorgaande jaren.

Tijdsvakken
Iets wat zeker zal blijven, en wat z’n oorsprong vindt in de coronacrisis, is het kopen van toegangskaarten online en daarbij inschrijven op tijdsvakken. De afgelopen jaren hebben bewezen dat het een effectieve manier is om de bezoeken te spreiden, wat te grote gelijktijdige drukte voorkomt, en daarmee ook het dichtslibben van de toegangswegen naar Keukenhof op de topdagen.Óp naar de 75 jaar
Keukenhof ontstond in 1949 als een initiatief van tien bollenkwekers/exporteurs die een etalage voor het bollenvak wilden creëren. Anno nu is Keukenhof nog steeds belangrijk voor de sierteeltsector. Honderd exposanten (inzenders) laten in Keukenhof hun beste assortiment bloembollen zien. Dit jaar zijn er vier nieuwe exposanten van de partij, waaronder bloembollenkweker Horizon Flower Family uit Zwaagdijk. Hun motto “grown for a smile’ past perfect bij de vele blije bezoekers die Keukenhof in de lente ontvangt.

Overigens heeft Keukenhof, anders dan voorgaande jaren, geen specifiek thema. Dat heeft alles te maken met de voorbereidingen op het jubileumjaar 2024. Dán bestaat Keukenhof 75 jaar, en daar is nu al de nodige aandacht op gericht. Niet ten koste van 2023… want na jaren van beperkingen kan het niet anders dan dat het weer een echt topjaar gaat worden, waar alle medewerkers van het bloemenpark vol voor gaan. En wat 2024 betreft: daar zullen we in het volgende jaar nog volop aandacht aan besteden.Bloembollen plant je nu!
Maar nu nog even terug naar het planten van de bollen. Want het is niet voor niets dat men vandaag is gestart met deze indrukwekkende plantklus. Wie in de lente een kleurrijke tuin of balkon wil, moet nu aan de slag. En dat geldt dus ook voor Keukenhof. Koop je bloembollen en plant ze voor half december. Dat kan per kleur of per soort, maar een mooie mix van kleuren en soorten doet het natuurlijk ook prachtig in het voorjaar. Tip van Keukenhof ontwerper Frans Beijk: ”Wil je een mooie warme mix? Gebruik dan kleuren zoals geel, oranje, rood of roze. Liever een perkje in je tuin dat er echt uitspringt? Gebruik dan contrasterende kleuren zoals; groen en rood of paars en geel.”

Keukenhof is in 2023 geopend van 23 maart t/m 14 mei. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf medio november via www.keukenhof.nl.

Bij de opening was, behalve Nieuws.nl, ook John van der Wal van 023TVonline aanwezig. Hij maakte bijgaande filmimpressie. Klik hiervoor op de hoofdfoto bovenaan dit bericht.

Hieronder nog een foto-impressie van het ‘Keukenhof plantmoment’:

Cookieinstellingen