Elke dag als een kind in een snoep winkel

Foto: St Meergroen

De meerbomen.nu actie domineert deze week het patroon. We zijn nu ongeveer op de helft van het oogstseizoen,  maar we hebben pas 200.000 van de 1 miljoen boompjes verzameld en er blijven zich mensen melden (die actief mee helpen) en die ook boompjes willen.

Tekst Franke van der Laan:

Dus het te oogsten aantal stijgt naar ruim boven de miljoen. Leuk is dat er nu allerlei gemeentes actief worden met plannen om aan hun inwoners een boom uit onze voorraad (die ze dan zelf moeten helpen verzamelen) uit te delen. Er lopen nu meer of minder concrete plannen, waar we zelf bij betrokken zijn in Aalsmeer, Hof van Twente, Teylingen, Den Haag, Schagen en Zoetermeer.

Maar gratis boompjes ontvangen is nog populairder dan helpen gratis boompjes te verzamelen of beschikbaar te maken. Hoe zou dat nu komen?
Maandagochtend is altijd een inkuilmoment en het moment om de voorraad in de bomenhub te organiseren. Maandagmiddag werd er geoogst in Kudelstaart, dinsdag in de Groene Weelde en ook hebben we wat nazorg uitgevoerd in het Fruitpark aan de Pabstlaan in Hoofddorp.

Woensdag was een spectaculaire dag in Zoetermeer. Omdat er elzen op een toekomstige bouwterrein stonden mochten we daar eens gaan kijken. Die elzen bleken veel te groot te zijn, maar er stonden ook  veel sleedoorns, meidoorns en rozen. Maar niet bekend was dat er ook ca 1000 wilde appelbomen stonden: allemaal van een prima maat. Mogelijk is dit terrein tot 5 jaar geleden een boomgaard geweest en zijn de wilde onder stammen weer gaan uitlopen.

En die uitlopers hadden prima beworteling. Op deze dag hadden we 15 mensen die wel wilden redden. Het bleken er niet 1000 maar 1500 te zijn (zie openingsfoto: een chaosveld met verborgen rijkdom!

Iedereen voelde zich als een kind een snoepwinkel of speelgoedwinkel. En zo is het eigenlijk elke dag!  Daar kunnen we heel veel voedselbossen-ontwikkelaars blij mee maken!

Op donderdag was de oude waterzuivering in Aalsmeer aan de beurt. Dat leverde 800 stuks op , vooral vlier, liguster en zoete kers.

Op vrijdag was de eerste oogstdag in Sassenheim als onderdeel van het opzetten van MEERGroen werkgroep. Zowel de wethouder, de pers, de gemeenteraad, ambtenaren, burgers en groene organisaties waren present. Zo moet het overal! Die dag werd er ook een bomenhub geprepareerd en voorzien van 2000 lokaal geoogste boompjes en stekken.  De eerste oogstlocatie was een oude tennisbaan. Dat klinkt niet veel belovend maar dat viel 500% mee. In de rode gravel van de baan waren tienduizend zaailingen van 1 tot 10 jaar oud opgeschoten. En nog nooit troffen we zulke mooie wortels !

In totaal vonden we er 2550 zaailingen en stekken. zwarte els 500, berk 300 en Vlinderstuik wel 1200.  Er is overigens nog veel meer te halen. Dat  gaan we volgende week doen. Wat ook goed op gang kwam deze week was de toelevering van plantmateriaal van andere zelfstandige projecten. In totaal wel 8 mensen en groene clubs kwamen partijen brengen of laten halen. Samen meer Dan 4000. Dat tikt lekker aan.

Deze week sloten we af met het planten van bomen in de Weespersluispolder. Daar mogen we 7 ha aanplanten met 50.000 stuks. 8000- a 9000 staan er al in. 12.000 staan er klaar in de sloot en we nemen er nog 3000 mee op de dag zelf. Dus we kunnen er flink tegen aan. Met 30 mensen hebben we er weer 6000 bij gezet: 2 ha is klaar!

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen