Natuurprojecten 2021: Terug kijken op een mooi jaar

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

De week tussen en Kerst en Oud en Nieuw is anders dan de rest van het jaar. Meestal zijn we elke dag buiten bezig. Maar het is het einde van het jaar, een mooie tijd om eens terug te kijken op het afgelopen jaar.

Veel vrijwilligers  brengen liever de tijd bij hun familie door, hoe wel er ook een aantal zijn, die het gewone ritme liever volhouden. En dat kan natuurlijk, maar de meeste tijd gaat deze week naar administratie en boekhouding en het schrijven van het jaarverslag. Beide klussen zijn op 31 december klaar en net is het jaarverslag voor een mooie opmaak naar een bestuurslid gestuurd. Dan kunnen we op 1 januari weer fris en fruitig aan een nieuw jaar beginnen.

2021 is een  mooi jaar geweest voor Stichting MEERGroen. In de eerste jaren vanaf  de op richting in 2011 hadden we een stormachtige groei (dat meten we het liefst in areaal in beheer en aantal vrijwilligers) maar de afgelopen 3-4 jaar is die groei wat gestagneerd. Met het op stoom komen van de meerbomen.nu actie komt ons werk eindelijk meer in het zicht en geeft draagvlak, nieuwe projecten en meer mensen die mee doen: zo groeiden we van 1000 deelnemers die in 2020 de handen  uit de mouwen staken tot 1300 dit jaar, van 5500 mandagen werk dat verzet is  tot bijna 7000,  van 600 ha in beheer tot ca 1400 ha en van 38 naar 55 projecten.

De vooruitzichten voor 2022 en verder zijn ook prima, omdat steeds meer overheden en landeigenaren of -beheerders open staan voor een vorm van samenwerking. Nu we in 2 jaar van een regionale  speler door de samenwerking met Urgenda in heel Nederland medestanders gekregen hebben is al fantastisch,  maar nu EU commissaris Timmermans ook wat in onze aanpak ziet voor de rest van de EU, is een droom die uitkomt. Ecologisch beheer en met name gericht op het aanpakken van de klimaatcrisis en de implosie van biodiversiteit zijn zaken die alleen internationaal enige kans van slagen hebben. Het werken op die schaal vereist het opwaarderen van ons vrijwilligersmodel naar een professionele organisatie, die zo’n omvang kan behappen. Uiteindelijk steven we naar  een significant percentage van 17,5 miljoen Nederlanders, van 500 miljoen  Europeanen en van 7,8 miljard wereldburgers die mee doen om een samenleving te bouwen in evenwicht met wat de natuur kan bufferen, zodat we niet nog 10 jaar maar nog minstens 100.000 jaar vooruit kunnen En daar zijn we nog lang niet. En intussen  grijpen obesitas, Corona, klimaatcrisis, stikstof problematiek, biodiversiteitsimplosie, resistentie tegen antibiotica, en politieke instabiliteit steeds verder om zich heen. Waar zou dat toch door komen?

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

 

 

 

 

Cookieinstellingen