Mandarijneend: Laatste lid van de ‘Krakersbeweging’ (Nationale Vogelweek #7)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 mei is het Nationale Vogelweek. Tijdens deze week worden in elke provincie vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten georganiseerd. Meer hierover op http://www.vogelweek.nl/.

(tekst: Wim Meijer)

Nieuws.nl speelt hierop in door, tot en met zondag 16 mei, iedere dag een ”vogelportretje’ te plaatsen, met foto’s en wat wetenswaardigheden.

Mandarijneend: natuurlijke ‘kraker’
Het beestje moet zich zo op de grens van de zeventiger en tachtiger jaren helemaal happy hebben gevoeld. Ik heb het over de glorietijden van de Nederlandse krakersbeweging. De tijd van ‘Geen woning, geen kroning’. Inmiddels zijn de tijden veranderd. De enigen die nog kraken zijn uitgeprocedeerde asielzoekers, studenten en… mandarijneenden.

Laatstgenoemden doen dat niet zozeer uit hoofde van woningnood, maar meer uit gemakzucht. Deze kleurrijke eendensoort bouwt het liefste zijn nest in boomholtes. Of liever gezegd: hij láát zijn nest het liefste bouwen in boomholtes… door spechten. Spechten zijn daar als geen andere vogelsoort bedreven in. Zodra de specht dan ook met zijn nieuwe gezinnetje het nest verlaat dan is de mandarijneend er ‘als de kippen bij’ om die verlaten woonruimte te kraken. Je zou de mandarijneend kunnen zien als een mooi natuurlijk voorbeeld van doorstroming op de woningmarkt.

Mandarijneenden banner

Overigens is de mandarijneend meteen een mooi voorbeeld van hoe ‘buitenlanders’ kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. De mandarijneend kwam aanvankelijk niet voor in Nederland, maar werd in de 18e eeuw als siervogel van Noordoost Azië naar Europa gebracht. Doordat de vogels vervolgens ontsnapten of werden losgelaten zijn deze kleurrijke dieren nu ook bij ons in de natuur te zien.

Cookieinstellingen